Hyppää sisältöön

Kiinassa kilpajuoksu aikaa vastaan tulvajärven tyhjentämisestä (katso video)

Kiinassa sadat sotilaat ovat ponnistelleet läpi yön estääkseen maanjäristyksen muodostamaa järveä tulvimasta yli miljoonan ihmisen asuinalueille.

Sichuanin maakunnassa syntyneen tulvajärven nousevaa vedenpintaa koetetaan laskea räjäyttämällä kanava Jianjokea tukkiviin maamassoihin. Alueelle on kuitenkin ennustettu sateita tuovia ukkosmyrskyjä, mikä tekee yrityksestä kilvan aikaa vastaan.

Maansiirtotöihin Tangjiashanin alueelle on lähetetty 1 800 sotilasta ja insinööriä. Viranomaisten mukaan maanvyörymän synnyttämään järveen on valunut jo 130 miljoonaa kuutiota vettä. Padon alapuolelta on evakuoitu noin 80 000 ihmistä. Viranomaiset arvioivat, että järven tulviminen yli äyräidensä uhkaisi jopa 1,3 miljoonaa lähellä asuvaa ihmistä. Kaksi viikkoa sitten sattunut 7,9 richterin maanjäristys on muodostanut järistysalueella kymmeniä vastaavanlaisia tulvajärviä. Jälkijäristyksissä tuhoutunut lähes puoli miljoonaa taloa Kiinan jälkijäristyksissä arvioidaan tiistaina tuhoutuneen 420 000 taloa. Arvion julkisti Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Jälkijäristyksiä on ollut satoja, mutta erityisen voimakkaita on ollut kaksi. Toinen niistä oli amerikkalaistutkijoiden mukaan voimakkuudeltaan 5,7 Richterin asteikolla. Kiinan viranomaiset päivittivät jälleen myös uhrilukuja. Kiinalaistietojen mukaan 67 000 ihmistä kuoli ja yli 20 000 on edelleen kateissa.