Hyppää sisältöön

SLL: Turpeen polton lisäämistä ei voi perustella millään syyllä

Ilmaston lämpenemistä lisäävän turve-energian käyttöä ei voi perustella millään syillä, sanovat Suomen luonnonsuojeluliitton kaikki elossa olevat puheenjohtajat yhteisessä kannanotossaan.

Luonnonsuojeluvaikuttajat sanovat, että nykyinen turvepolitiikka vaikeutuu viimeistään ensi vuosikymmenellä, kun päästömaksut ja kasvihuonekaasujen suuret päästöleikkaukset alkavat.

Allekirjoittajat tyyrmäävät puheet turpeen polton lisäämisestä. Heidän mukaansa Suomessa ei ole haluttu kuunnella EU:n, Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n ja Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n näkemyksiä turpeen polton ilmastohaitoista.

- Edelleen meillä väitetään turvetta uusiutuvaksi energiaksi, vaikka IPCC määrittelee turpeen uusissakin ohjeissaan fossiiliseksi hiileksi. Turpeen kasvihuonekaasupäästöt ovat tuotettua energiayksikköä kohti kivihiiltä suuremmat, oli turve peräisin luonnonsuolta tai metsäojitetulta suolta, kannanotossa todetaan.

Puheenjohtajat sanovat, että turveteollisuus havittelee lisää tuotantoa ja mukana on hakemuksia, jotka koskevat luonnontilaisia ja virkistyskäytölle tärkeitä soita.

SLL:n 70-vuotisjuhlapäivänä julkaistussa kannaotossa korostetaan, että suo on suomalaista luontoa ja maisemaa aidoimmillaan.

- Uhanalainen suoluonto tarvitsee lisäsuojelu- ja ennallistamisohjelman, jonka tavoitteena on soiden monimuotoisuuden ja hiilitaseen säilyttäminen, SLL:n puheenjohtajat linjaavat. YLE Uutiset