Terveydenhuolto remontoidaan täysin

Suomalaiseen terveydenhuoltoon on tulossa suurremontti. Erikoislääkärin palvelut tuodaan perusterveydenhuoltoon, ja jatkossa entistä harvempi potilas lähetetään terveysasemalta sairaalaan.

Julkisuudelta salassa valmisteltu uudistus myös keskittää kaikkein vaativimman erikoissairaanhoidon vain muutamiin yliopistosairaaloihin.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajan Jussi Merikallion mukaan tavoitteena on, että potilaan pallottelu paikasta toiseen vähenee, kun kunnallinen perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito kytketään toisiinsa.

- Joko konsultaatiomenettelyllä tai siten, että erikoislääkäri ottaa myös vastaan sellaisessa yksikössä, joka on ollut perusterveydenhuollon yksikkö. Eli jos on sairaalahoidon tarve, ei tarvitse mennä sairaalaan arvioimaan sitä, vaan sen tarve arvioidaan jo terveyskeskustasolla.

Käytännössä alle 150 000 asukkaan sairaanhoitopiireistä tulee terveyspiirejä, joissa sama kuntayhtymä tuottaa niin keskussairaalan kuin pienen terveysasemankin palvelut. Pienten sairaanhoitopiirien toinen vaihtoehto on yhdistyä naapurin kanssa niin, että 150 000 asukkaan raja ylittyy. Vaativimmat hoidot harvempiin paikkoihin

Vastaavasti vaativia hoitoja keskitetään nykyistä harvemmille paikkakunnille, eräitä leikkauksia koko maassa vain yhteen yliopistosairaalaan. Tosin nytkin esimerkiksi lasten avosydänkirurgian hoitaa jo nyt koko maassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

- Esimerkiksi vaikeat palovammat, elinsiirrot, keinonivellaikkaukset ovat sellaisia, että ne pystytään tuottamaan sekä laadultaan paremmin että taloudellisemmin, kun niitä keskitetään, sanoo johtaja Jussi Merikallio Kuntaliitosta.

Vuoden 2010 alussa toteutuvaksi aiottua uudistusta perustellaan laadun paranemisella, mutta sen tavoitteena on toisaalta saada säästöjä eli hoitaa sairaita halvemmalla. Peruspalveluministeri Paula Risikko saa parin viikon kuluttua työryhmältä esityksen uudeksi terveydenhuoltolaiksi.