Hyppää sisältöön

Hyönteiskato pakottaa viljelijät turvautumaan tarhapölyttäjiin

Pölyttävien hyönteisten kato jatkuu. Kimalaiset ovat kaikonneet luonnosta liki olemattomiin, mikä on vaikeuttanut marjojen ja hedelmien kasvua. Viljelijät ovatkin joutuneet turvautumaan tarhamehiläisiin, jotta sadot saadaan pelastetuksi.

Erityisesti mehiläisistä on tullut arvohyönteisiä, kun muut pölyttäjät - kimalaiset, kukkakärpäset ja ampiaiset ovat käytännössä kadonneet. Mehiläisiä paksumpia ja karvaisempia kimalaisia on ollut tänä vuonna vain kymmenys normaalimäärästä.

Nummipusulalainen mehiläishoitaja Jyrki Parikka kertoo, että tarhapörriäisille on ollut kysyntää enemmän kuin normaalisti.

- Ihmiset on huomanneet, että pölyttäjiä puuttuu ja jos ei ole hyönteisiä, niin ei tule kunnon marjojakaan.

Syyksi hyönteisten katoamiseen on veikkailtu lämpimiä talvia, ruuan puutetta ja jopa kännykän säteilyä. Jos yhä selittämättömäksi jäänyt kato jatkuu, muuttuu mehiläistarhurin työ hunajanmyynnistä mehiläisten myynniksi.

- Mehiläisten arvo on luonnolle kymmenkertainen verrattuna hunajan arvoon, jos ajatellaan mitä ne tuottavat marjojen ja hedelmien kautta, Parikka sanoo.

Metsämarjat kärsivät hyönteispulasta eniten, koska tarhamehiläiset eivät yllä hoitamaan niitä. Ainakin kesän mustikka- ja puolukkasadot uhkaavat jäädä pieniksi ja kehnolaatuisiksi.

.
.