1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vesi nousee Kiinan järistysjärvessä

Veden pinta on jatkanut nousuaan maanjäristyksen muodostamassa järvessä Lounais-Kiinan Sichuanin maakunnassa. Epävakaan padon pidättelemä järvi uhkaa yli miljoonaa ihmistä.

Kiinan armeija on yrittänyt vauhdittaa järven tyhjenemistä ampumalla panssarintorjunta-ammuksilla veden virtausta estäviä kiviä ja jätteitä. Ponnisteluista huolimatta veden pinta on noussut kaksi metriä viime viikosta. Veden pintaa nostavat sateet ja järveen laskevan joen virtaus.

Järven alueelle iski varhain maanantaina jälkijäristys, jonka voimakkuus oli Richterin asteikolla viisi. Järistys laukaisi maanvyöryjä, muttei ainakaan välittömästi vaikuttanut veden pinnan korkeuteen järvessä.

Tangjiashanin järven alapuolisilta alueilta on evakuoitu viime viikkoina 250 000 ihmistä. Järvi muodostui, kun erittäin voimakas maanjäristys tukki Tongkoujoen uoman viime kuussa. Rankkasateet piinaavat Kiinaa Kiinan kaakkoisosia ovat viikonlopun aikana piinanneet rankkasateet. Ainakin yhden ihmisen kerrotaan kuolleen alueen pahimmissa sateissa puoleen vuosisataan. Kaksi ihmistä on lisäksi kateissa. Surmansa saanut ja kateissa olevat ovat lapsia. Kaakkoista Guangdongin maakuntaa kahden viime päivän ajan koetelleet rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia laajoilla alueilla. Yli 6 500 ihmistä on evakuoitu kodeistaan. Kaatosateet ovat koetelleet aluetta jo parisen viikkoa. Viimeisen kahden päivän aikana sademääräksi on paikoittain mitattu jopa 400 millimetriä. Alueelliset viranomaiset ovat ennustaneet rajuja sateita jälleen tiistaiksi. AP