1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norja teki homo- ja heteroliitoista tasa-arvoisia

Norjan suurkäräjät on hyväksynyt uuden lain, joka sallii homo- ja lesboparien avioliitot, adoptiot sekä lesbojen keinohedelmöityksen. Hallituksen lakiehdotus voitti kiihkeän keskustelun jälkeen äänin 84 - 41.

Vastustavat äänet tulivat kristillisdemokraateilta ja äärioikeistolaiselta edistyspuolueelta.

Lapsi- ja tasa-arvoasiain ministeri Anniken Huitfeldt kiittää päätöstä historialliseksi. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelema Huitfeldt sanoi, että homoille ja lesboille on nyt taattu sama asema ja kohtelu yhteiskunnassa kuin kaikille muille norjalaisille.

Lain mukaan lapset, jotka syntyvät keinohedelmöityksellä lesboäideille, saavat 18-vuotiaana oikeuden tietää biologisen isänsä henkilöllisyyden. Tähän asti hedelmöityshoitoja on haettu muun muassa Tanskasta, mutta silloin isä jää lapselle tuntemattomaksi.

Lisäksi naisparien lapset ovat heti syntyessään laillisesti myös toisen äitinsä lapsia. Kirkoille uusi laki antaa oikeuden vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, mutta velvollisuudeksi sitä ei säädetä.

Ensi vuonna voimaan tuleva laki korvaa vuoden 1993 lain, joka sallii parisuhteen rekisteröimisen, mutta ei kirkkohäitä tai adoptiota.