Hyppää sisältöön

Katainen korosti arvoja ja tyrmäsi SDP:n ajatukset

Kokoomuksen puheenjohtajana odotetusti jatkava Jyrki Katainen torjui Tampereella pitämässään linjapuheessaan sosiaalidemokraattien viime viikonloppuna esittämät ajatukset kaikille maksuttomasta päivähoidosta ja ilmaisesta julkisesta liikenteestä nuorille.

Katainen laski, että ilmaisen päivähoidon toteutus maksaisi 250 miljoonaa euroa, eikä se palvelisi heikommassa asemassa olevien etuja. Samalla voitaisiin Kataisen mukaan kysyä, miksi sitten terveydenhuollosta pitäisi kuitenkin maksaa. Katainen sanoi olevansa SDP:n kanssa eri mieltä jo periaatesyistä.

- Mielestäni palveluista kuuluu maksaa, jokainen kykynsä mukaan. Verovarojen kylväminen sinne tänne vie mahdollisuuden auttaa kaikkein heikommassa asemassa olevia ihmisiä, Katainen näki.

Kansalaisjärjestöille tärkeä tehtävä

Käytännön ehdotuksia Kataisen puoluekokouksessa pitämään linjapuheeseen sisältyi vähän. Lähinnä hän keskittyi kokoomuksen arvojen kertaamiseen ja kokoomusaktiivien ja kentän kiittelemiseen.

Arvoista hän mainitsi muun muassa yhteisvastuun, ja siitä esimerkkinä kansalaisjärjestöt. Puoluejohtaja uskoo, että kansalaisjärjestöt pystyvät hoitamaan sellaisia tehtäviä hyvinvoinnin lisäämisessä, joihin yhteiskunnan järjestelmät eivät pysty.

- Kansalaisjärjestöjen tulevaisuuden haasteita ovat esimerkiksi lasten ja nuorten ylipaino-ongelmat ja vanhusten yksinäisyyden ehkäiseminen. Viranomainen ei voi lasta laihduttaa, sen sijaan seurojen järjestämä liikuntaharrastus voi ohjata terveyttä edistävien elämäntapojen pariin.

Muita Kataisen mainitsemia arvoja olivat muun muassa kannustavuus ja suvaitsevaisuus sekä sivistys.