Hyppää sisältöön

Brysselissä ei sopua polttoainekysymykseen

EU:n huippukokouksessa Brysselissä ei päästy yksimielisyyteen siitä, kuinka puuttua korkealle kohonneisiin polttoaineiden hintoihin.

Ranska on esittänyt, että unionin jäsenmaiden tulisi alentaa polttoaineen arvonlisäveroa. Tarkoituksena olisi helpottaa erityisesti kalastajien, maanviljelijöiden ja kuljetustyöntekijöiden polttoainekustannuksia. Muita EU-maita ehdotus ei kuitenkaan tyydyttänyt.

Myös pääministeri Matti Vanhanen on vastustanut ajatusta polttoaineiden arvonlisäveron keventämisestä.

Ongelman käsittely siirtyy nyt viikon kuluttua unionin puheenjohtajana aloittavan Ranskan ja EU:n komission yhteiseen valmisteluun.

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ei halua vielä sulkea mitään vaihtoehtoja pois. Hän painottaa kuitenkin, että ongelman ratkaisussa pitäisi huomioida pitkän aikavälin tavoitteet. Barroson mukaan EU-maiden tulisi vähentää riippuvuuttaan öljystä, pyrkiä energian säästöön ja panostaa eri energiamuotoihin.

Suuria finanssipoliittisia muutoksia EU-maat eivät toivo, koska ne estäisivät yrittäjiä ja kuluttajia sopeutumasta joka tapauksessa kohoaviin hintoihin, lauselmaluonnoksessa todetaan.