Hyppää sisältöön

WHO varoittaa ruuan kalliuden johtavan terveysongelmiin

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa ruuan hinnannousun näkyvän nopeasti köyhimpien ihmisten terveydentilassa.

Ruokakriisiä pidetään maailman pahimpana vuosikymmeniin. Ruuan hinta on noussut kolmessa vuodessa yli 80 prosenttia. Kevään aikana ruokamellakoita on nähty Afrikassa, Aasiassa ja Karibialla.

Suomessa vieraileva maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Margaret Chan sanoo, että ruokakriisi on monelle maalle terveyspommi.

- Eniten kärsivät ihmiset, joilla on tuberkuloosi tai HIV sekä raskaana olevat naiset ja tietysti lapset. Jos ruuan vähyys jatkuu, saattaa se johtaa akuuttiin aliravitsemukseen ja jopa krooniseen aliravitsemukseen, kertoo Chan.

Chanin mukaan humanitaariseen apuun tarvitaan kipeästi yli 700 miljoonaa dollaria. Kovimmin korkeat hinnat iskevät köyhiin maihin, joissa ihmisten tuloista yli puolet menee ruokaan. Suomalaisten elämässä korkeat hinnat näkyvät lähinnä kukkarossa, mutta ovat Chanin mukaan haaste myös terveydelle.

- Ne, joilla ei ole varaa terveelliseen ruokaan, syövät helposti roskaruokaa. Ongelmaksi muodostuu tällöin liikalihavuus, Chan huomauttaa.

WHO:n johtaja toivoo teollisuusmaiden pikaisesti auttavan kehitysmaita, vaikka apu olisikin väliaikaista.

Risikko: Ilmastonmuutoksen vaikutuksista terveyteen keskusteltava Peruspalveluministeri Paula Risikko kaipaa enemmän keskustelua ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista. Ilmastonmuutoksesta johtuvien sää-ääri-ilmiöiden vaikutukset ovat vakavia terveysuhkia, Risikko totesi Margaret Chanin ja hänen yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Hän nosti siitä esimerkiksi helleaalloista johtuvan sairastuvuuden ja lisääntyneen kuolleisuuden. Helteen vaikutusten erityisiä riskiryhmiä ovat vanhukset ja sydänpotilaat. Myös aivokuumetta levittävien puutiaisten yleistyminen lienee yhteydessä ilmastonmuutoksiin, totesi Risikko. Ilmastonmuutokset pidentävät kasvukautta, mikä tekee ehkä viljelystä aikaisempaa kannattavampaa mutta myös pidentää allergisoivien kasvien haittakautta. YLE Uutiset

.
.