Hyppää sisältöön

Valmet Automotive ryhtyy valmistamaan hybridiautoja

Uudenkaupungin autotehdas saa uuden automerkin menettämänsä Porschen tilalle. Valmet Automotive ja amerikkalainen Fisker Automotive ovat tehneet aiesopimuksen hybridiautojen valmistuksesta. Toteutuessaan sopimus turvaisi Uudenkaupungin autotehtaan tulevaisuuden pitkälle eteenpäin.

Autoja ryhdytään valmistamaan tehtaalla ensi vuoden lopulla. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lähikuukausina.

Uudenkaupungin autotehtaan toimitusjohtaja Ilpo Korhosen mukaan parhaimmillaan luvassa on useita satoja työpaikkoja.

- Mutta työllisyysvaikutus näkyy vasta myöhemmässä vaiheessa, kun tuotanto pyörii suunnitellulla 15 000 auton tasolla, Korhonen sanoo. Aiesopimus koskee sähköverkosta ladattavien Fisker Karma -autojen valmistusta. Autot ovat hybridejä, jotka käyttävät energianlähteenään sekä bensaa että sähköä. Ensimmäiset autot toimitetaan Pohjois-Amerikkaan vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä. Toimitukset Eurooppaan on tarkoitus aloittaa vuonna 2010. Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen uskoo ympäristöystävällisten sähköautojen markkinoiden kasvavan nopeasti. Fisker Automotive valitsi Valmet Automotiven suunnittelu- ja valmistuspalvelujen toimittajaksi maailmanlaajuisen haun jälkeen. Toimitusjohtaja Henrik Fiskerin mukaan Valmet on ihanteellinen tukikohta, koska yli puolen Fisker Automotiven myynnistä arvioidaan tulevan Pohjois-Amerikan ulkopuolelta. Fisker Automotive on vuonna 2007 perustettu yhteisyritys, joka on johtava sähkökäyttöisten ajoneuvojen teknologian kehittäjä. Hybridisopimus ei yksin riitä Vielä kesäkuun lopulla Uudessakaupungissa oli joka kymmenes työpaikka uhattuna. Nyt sovittu tilaus auttaa siis tehdasta, vaikka sen suuruus ei olekaan Uudenkaupungin mittakaavassa huikea. Hybridiautoja valmistettaisiin noin 9 000 kapppaletta vähemmän kuin Porscheja, joita tehtiin viime vuonna noin 24 000. Kapasiteettia tehtailla riittäisi jopa 100 000 auton valmistamiseen.

Toimitusjohtaja Korhosen mukaan nyt tehty sopimus kaipaisikin lisää sopimuksia rinnalleen.

- Tulemme jatkamaan ponnisteluja valmistussopimusten saamiseksi myös jatkossa. Meillä on muutamia muitakin neuvotteluja käynnissä, mutta niiden vakavuudesta ja valmiusaastesta, en halua vielä tässä vaiheessa kommentoida, Korhonen sanoo.

Valmetin Uudenkaupungin tehtaan kaltaiset autojen sopimusvalmistajat eripuolilla maailmaa ovat hankalassa asemassa. Autovalmistajia koettelee rakennemuutos, joka johtuu hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteista.

Hankalasta tilanteesta huolimatta Valmet on nyt ottamassa edelläkävijän roolin. Ympäristöystävällisempien autojen suosio on roimassa kasvussa ja Fisker on autoalan tuntijoiden mukaan Karma-nimisellä autollaan yksi hyvin varteenotettava tekijä urheiluautojen hybridi-luokassa.

.
.