Turpeen päästöistä bioenergiana vaaditaan lisäselvitystä

Suomen täytyy lisäselvityksillä osoittaa Euroopan unionille, että turvediesel vähentää kasvihuonepäästöjä 35 prosenttia, totesi EU:n energia-asioista vastaava komissaari Andris Piebalgs. Hän vieraili Jyväskylässä maanantaina.

Latvialaisen Piebalgsin mukaan EU:n komissio ei pohdi niinkään sitä, onko turve uusiutuva energianlähde, vaan täyttääkö se liikennepolttoaineille asetetut kriteerit päästöjen vähentämisen suhteen.

EU hyväksyy biopolttoaineeksi vain energialähteen, joka vähentää kasvihuonepäästöjä 35 prosenttia perinteiseen öljyyn verrattuna.

Energiakomissaaria isännöivä elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kertoi maanantaina, että Vapo ja VTT aikovat järjestää pikavauhdilla EU:n asiantuntijoille seminaarin turpeesta.

Pekkarinen vakuutti, että ainakin osa Suomen turpeesta täyttää bioenergialle asetetun 35 prosentin päästövähennyskriteerin. Pekkarisen mukaan kuivattujen turvesoiden turve yhdistettynä puuhun saisivat aikaan suotuisan vaikutuksen.

Piebalgs on kaksipäiväisellä vierailulla Suomessa. Maanantaina hän tutustui Vapon pääkonttoriin ja tuulivoimaloiden vaihteita valmistavan Moventaksen Rautpohjan tehtaaseen.

Tiistaina komissaari tutustuu M-Realin Simpeleen tehtaaseen ja käy Joutsenon Konnunsuolla.