Hyppää sisältöön

Suomalaisilla puoli miljardia euroa USA:n asuntovelkoja

Suomalaiset omistivat yhteensä 771 miljoonaa dollaria eli noin 484 miljoonaa euroa Yhdysvaltain asuntoluottojättien Fannie Maen ja Freddie Macin velkakirjoja viime vuoden kesäkuussa. Tiedot käyvät ilmi Yhdysvaltain valtiovarainministeriön uusimmista tilastoista.

Ministeriön kokoamista maakohtaisista tilastoista käy ilmi, että suomalaissijoitukset ovat kuitenkin pieniä esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Yhdysvaltain puolivaltiollisten luottolaitosten, Fannie Maen, Freddie Macin sekä opintolainoja myöntävän Sallie Maen, Suomeen ostetuista velkakirjoista 208 miljoonaa dollaria on vakuudellista lainaa, joiden vakuutena on esimerkiksi arvopapereiksi paketoituja asuntolainoja. Suomalaisilla runsaasti vakuudellista lainaa Lähes puolet Yhdysvaltain asuntoluottokannasta omistavat tai takaavat Fannie Mae ja Freddie Mac ovat pääosin onnistuneet pysymään subprime-lainamarkkinoiden ulkopuolella. Suomalaiset kuitenkin omistavat myös 131 miljoonan dollarin edestä yksityisille yrityksille annettua vakuudellista lainaa, jotka saattavat olla osittain subprime-sidottuja. Summat ovat huomattavan pieniä, sillä jo pelkästään suomalaisten eläkevakuutuslaitosten sijoitussalkkujen arvo on pitkälti toista sataa miljardia euroa. Fannien ja Freddien velkapapereita pidetään tällä hetkellä luotettavina ja tuottoisina sijoituksina. Startel