Hyppää sisältöön

Tunnetun vakoiluoikeudenkäynnin aineistoa ei päivänvaloon

Yhdysvalloissa tuomioistuin on estänyt kylmän sodan aikana suurta huomiota herättäneen vakoiluoikeudenkäynnin keskeisen todistajanlausunnon julkistamisen.

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos (National Security Archives) halusi saada päivänvaloon lausunnon, joka vaikutti keskeisesti Ethel ja Julius Rosenbergin 50-luvulla saamaan kuolemantuomioon. Rosenbergit teloitettiin vuonna -53 tuomittuina vakoilusta Neuvostoliiton hyväksi. He kiistivät syytteet loppuun saakka.

Yhdysvaltalainen piirioikeuden tuomari on nyt päättänyt, että Ethel Rosenbergin veljen David Greenglassin todistajanlausunto jää salaiseksi. Greenglass oli avaintodistajana Rosenbergien oikeudenkäynnissä ja on myöhemmin sanonut antaneensa väärän todistuksen painostuksen alla ja suojellakseen vaimoaan. Hän on kuitenkin vaatinut, ettei hänen lausuntoaan tuoda julkisuuteen.

Greenglass itse tunnusti vuoden 1951 oikeudenkäynnissä auttaneensa Rosenbergejä ja istui kymmenen vuoden vankeustuomion.

Ethel ja Julius Rosenbergin oikeudenkäynti herätti 1950-luvulla runsaasti huomiota sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla. Pariskunnan tukijoiden mukaan Rosenbergit lavastettiin syyllisiksi eikä heille annettu mahdollista tasapuoliseen oikeudenkäyntiin kommunisminvastaisen mielialan ollessa vahvimmillaan. Toisten mielestä taas Rosenbergien tapaus oli nimenomaan todiste kommunistien salaliitosta.

.
.