Hyppää sisältöön

Bensan hinta värähti alaspäin raakaöljyn imussa

Raakaöljyn laskeva hinta näkyy hienoisena bensan hinnan laskuna Suomessa. Bensan hinnat ovat laskeneet muutamia senttejä, kun raakaöljy on halventunut hintapiikistään muutamassa viikossa yli 15 prosenttia.

Polttoaine.net -sivuston keräämissä hintatilastossa bensan hinnan hiuksenhienoa laskua näkyy noin reilun viikon ajalta. Bensan hinnan paikalliset vaihtelut ovat suuria.

Vähimmällä rahalla on tankattu keskiviikkona 95-oktaanista bensaa Tuusulassa hintaan 1,449 euroa litralta. Kallein hinta oli Valtimolla, missä 95-oktaaninen maksoi 1,639 euroa litralta. Halvin diesel löytyi Ylivieskasta hintaan 1,30 euroa/litra ja kallein Valtimolta 1,499 euroa/litra.

Öljyasiantuntija korostaa, ettei kausivaihteluihin voi enää luottaa

Varatoimitusjohtaja Pekka Huttula Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta korostaa, että 95-oktaanisen bensan hinnasta noin 50 senttiä on raakaöljyn osuutta.

Huttulan mukaan bensan mailmanmarkkinahinta reagoi tällä hetkellä öljyn maailmanmarkkinahintaan herkemmin kuin dieselin hinta. Tämä johtuu siitä, että bensan kysyntä vähenee ja dieselin puolestaan kasvaa. Varsinkin kehittyvien talouksien dieselin kulutus on jyrkässä kasvussa. Dieselin hinta onkin laskenut näinä päivinä bensan hintaa hitaammin.

Raaköljyn hinnan odotetaan lähiaikoina pikemmin laskevan edelleen.

Perinteisesti bensa on sekä maailmalla että Suomessa halventunut hieman kesälomakauden lopulla. Huttula sanoo kuitenkin, ettei tähän kausivaihteluun ole enää ollut luottamista. Viime aikoina nähdyissä hintamuutoksissa sekä ylös että alas on hänen mukaansa kyse maailmanmarkkinoiden isommista myllerryksistä.

.
.