Hyppää sisältöön

Tiukat lainaehdot näkyvät tuberkuloositilastoissa

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n myöntämät lainat tiukkoine ehtoineen ovat Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan lisänneet selvästi tuberkuloosin leviämistä Itä-Euroopassa ja entisen Neuvostoliiton maissa.

IMF myöntää muiden tehtäviensä ohessa lainoja valtioille, jotka kärsivät taloudellisista vaikeuksista. Jo aiemmissa selvityksissä on saatu viitteitä siitä, että useat maat olisivat supistaneet terveydenhoitomenojaan täyttääkseen tiukat lainaehdot.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miten IMF:n myöntämät lainat olivat yhteydessä tuberkuloosin ilmaantuvuuteen, esiintyvyyteen ja tuberkuloosikuolemien määrään 21 entisessä sosialistisessa maassa kahdella vuosikymmenellä.

Tuloksista ilmeni, että IMF:n lainaohjelmiin osallistuminen oli yhteydessä tuberkuloosin ja tuberkuloosikuolemien lisääntymiseen noin 15 prosentilla, mikä vastaa satojatuhansia tuberkuloositapauksia ja lukuisia kuolemia tutkituilla alueilla.

Vastaavasti tuberkuloosikuolleisuus väheni noin kolmanneksella niissä maissa, jotka lähtivät pois IMF:n lainaohjelmista.

Brittiläisten tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa olisi syytä selvittää, mitkä tekijät IMF:n lainaohjelmissa ovat syynä tuberkuloosin yleistymiseen.

Uutispalvelu Duodecim