Vuorikiipeilijöitä menehtynyt Himalajalla

Useita vuorikiipeilijöitä on menehtynyt lumivyöryssä lauantain vastaisena yönä Himalajan vuoristossa K2-vuorella.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan lumivyöryssä katosi viisi vuorikiipeilijää, joista kaksi oli eteläkorealaisia, kaksi norjalaisia ja yksi ranskalainen. Onnettomuus sattui 8 000 metrin korkeudessa. Viereisellä Broad Peak -vuorella parhaillaan oleva suomalaiskiipeilijä Veikka Gustafsson kertoi Radio Suomen haastattelussa, että kuolleita on todennäköisesti yli kymmenen. Hänen mukaansa uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Veikka Gustafssonin mukaan kuolleiden määrä kasvaa todennäköisesti vielä huomattavasti, sillä useita kiipeilijöitä on jäänyt vyöryn jälkeen loukkuun K2-vuoren huipun lähistölle, vyörykohdan yläpuolelle. Vyöry vei mukanaan huipulla olleiden kiipeilijöiden köydet ja teki samalla alaspäin paluusta mahdotonta.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastatteleman ruotsalaisen kiipeilijän Fredrik Strängin mukaan huipun lähistölle on jäänyt loukkuun kahdeksan vuorikiipeilijää, joista neljä on norjalaisia.

Veikka Gustafsson kertoo mahdollisesti lähtevänsä pelastustöihin K2-vuorelle sunnuntaiaamuna, kun tilanteesta on saatu lisää tietoa. Gustafsson kertoo italialaisen vuorikiipeilijän lähteneen selvittämään tilannetta perusleiriin K2:lle.

- Tärkeää on nyt selvittää, kuinka monta kiipeilijää on eri välileireissä, Gustafsson sanoo.

Gustafssonin mukaan nelosleirissä eli korkeimpana vuorella olevia kiipeilijöitä voi olla mahdoton pelastaa.

- Jos alemmissa leireissä on ihmisiä, jotka tarvitsevat pelastusapua, me lähdemme matkaan, jos vain olemme itse riittävän vahvassa kunnossa, Gustafsson sanoo.

K2:sta pidetään maailman vaarallisimpana vuorena. Se sijaitsee Kiinan ja Pakistanin rajalla ja on maailman toiseksi korkein. Ainoana suomalaisena vuoren huipun on tähän mennessä valloittanut Veikka Gustafsson.