Hyppää sisältöön

Etelä-Ossetia perui rauhanneuvottelut Georgian kanssa viime tingassa

Etelä-Ossetian kapinallisjohto on ilmoittanut peruuttavansa torstaille kaavaillut kahdenväliset rauhanneuvottelut Georgian edustajien kanssa.

Osapuolten antamat tiedot väkivaltaisuuksista ovat jälleen ristiriitaisia. Etelä-Ossetian mukaan Georgian erikoisjoukot yrittivät ottaa hallintaansa ylängön, josta olisi voinut kontrolloida strategisesti tärkeää tietä.

Etelä-Ossetian puolustusministeriön mukaan separatistijoukot torjuivat yrityksen ja tuhosivat kaksi georgialaista sotilasajoneuvoa. Georgia sanoo, ettei se ole menettänyt mitään panssariajoneuvoja.

Kiistelty Etelä-Ossetian alue on jakaantunut kapinallishallinnon alaisiin ja Georgian kontrolloimiin kyliin. Alueella on myös venäläisiä rauhanturvaajia, joita Georgia syyttää kapinallisten tukemisesta.

Etelä-Ossetia syyttää Georgian keskittäneen suuren määrän tykistöä ja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja Etelä-Ossetiaan. Kapinallisalueen puolustusministerin mukaan Georgian tarkka-ampujat ovat tulittaneet osseettikyliin. Georgia kiistää tiedot joukkojenkeskityksistä.

Etelä-Ossetian johtaja Eduard Kokoity kertoi keskiviikkona, ettei torstaille aiottuja kahdenvälisiä keskusteluja Etelä-Ossetian pääkaupungissa Tshinvalissa pidetäkään.

Venäjä ja Yhdysvallat kehottavat neuvotteluihin Venäjän ulkoministeriö on kehottanut osapuolia neuvottelupöytään. Venäjä on myöntänyt kansalaisuutensa suurelle enemmistölle eteläossetialaisista samoin kuin toisenkin Georgian kapinallisalueen Abhasian kansalaisille. Avoimen konfliktin puhkeaminen alueella vetäisi todennäköisesti Venäjänkin mukaan sotatoimiin. Väkivaltaisuuksien lopettamisen puolesta ovat vedoneet myös Yhdysvallat, joka tukee Georgiaa. Venäjän ulkoministeriö Moskovassa vetosi osapuoliin tilanteen rauhoittamiseksi ja Yhdysvallat kehotti niitä neuvottelupöytään. Samaan aikaan Venäjän puoustusministeriö syytti Georgiaa siitä, että sen hävittäjät lensivät kiistellyn separatistialueen yllä. Venäjä ilmoittikin tiistaina, ettei se aio katsella tilannetta kauan sivusta. Alueella ollaan lähempänä sotaa kuin vuosiin. Etelä-Ossetian kapinallisalueen johto sanoo, että Venäjältä Pohjois-Ossetiasta on jo saapunut vapaaehtoisia Etelä-Ossetian tueksi. Toisen Georgian kapinallisalueen Abhasian johto on ilmoittanut olevansa valmis auttamaan Etelä-Ossetiaa, jos Georgia hyökkää kapinallisaluetta vastaan. Etelä-Ossetia ja Abhasia irrottautuivat Georgian keskusvallan alaisuudesta 1990-luvulla pian entisen neuvostotasavallan itsenäistymisen jälkeen. Tunnelmat kiistellyillä alueilla tapaavat kiristyä kesäisin, sillä talvisin lumi tukkii vuoriston kulkureitit ja tekee mahdollisista sotatoimista ylitsepääsemättömän vaikeita. Molempien alueiden kautta kulkee ja tulee kulkemaan yhä enemmän maakaasua ja raakaöljyä Kaukasuksen ja Keski-Aasian öljyvaltioista länteen. Sekä Venäjä että Yhdysvallat valvovat kärkkäästi etujaan alueella ja kilpailervat taloudellisesta ja poliittisesta vaikutusvallasta. AFP, Reuters, Itar-Tass