Hyppää sisältöön

Georgian tulitauko kesti vain hetken

Georgia ja siitä eroon pyrkivän Etelä-Ossetian kapinalliset ovat rikkoneet sopimansa tulitauon. Georgian kansallisen turvallisuusneuvoston mukaan kapinalliset tulittivat kahta georgialaista kylää ja Georgian joukot vastasivat tulitukseen. Tieto ammuskelusta tuli vain muutama tunti sen jälkeen, kun Georgian ja kapinallisten kerrottiin sopineen tulitauosta ja neuvotteluista.

Uutistoimisto Interfax kertoo, että kapinallisten pääkaupunki Tshinvali on raskaan tulituksen kohteena.

Venäläistietojen mukaan neuvottelijoiden oli määrä tavata perjantaina Tshinvalin kaupungissa Etelä-Ossetiassa Venäjän rauhanturvaajien tukikohdassa.

Georgian presidentti Mihail Saakashvili määräsi torstaina alkuillasta Etelä-Ossetian kapinallisia vastaan taistelevat georgialaisjoukot tulitaukoon. Georgian ja siitä irtautuneen Etelä-Ossetian kapinallisalueen joukkojen välillä on viime päivinä ollut ankaria yhteenottoja. Georgian sisäministeriön arvion mukaan ammuskelussa on kuollut yhteensä kymmenen ihmistä, sekä siviilejä että georgialaisia rauhanturvaajia.

Saakashvili tarjosi kapinallisille televisiopuheessa välittömän tulitauon lisäksi neuvottelujen aloittamista. Hän myös toisti tarjouksensa Etelä-Ossetian täydestä itsehallinnasta.

Alueella on pelätty täysimittaisen sodan puhkeamista. Etelä-Ossetian turvallisuusneuvoston pääsihteeri Anatoli Barankevitsh syyttää jo Georgiaa laajamittaisesta aggressiosta kapinallisaluetta vastaan. Georgia keskittää parhaillaan Etelä-Ossetian rajalle monilukuisia sotilasosastoja, Barankevitsh sanoi uutistoimisto RIA Novostille. Barankevitshin mukaan Georgian sotavoimat ovat muun muassa tuoneet Gorin kylän lähistölle 27 Grad-ohjustenlaukaisualustaa.

Venäjän ulkoministeriö on kutsunut kehkeytynyttä tilannetta erittäin vaaralliseksi. Varhaisesta torstaiaamusta asti Etelä-Ossetiassa on ollut aseellisia yhteenottoja, joissa on käytetty tykistöä, kranaatinheittimiä ja kranaatinheittimiä, varaulkoministeri Grigori Karasin sanoi uutistoimisto Itar-Tassille.

Myös Georgian sisäministeriö on ilmoittanut, että Etelä-Ossetiassa on meneillään laajamittaisia taisteluita. Georgian mukaan separatistit yrittävät hyökätä Georgian hallinnassa olevaan Avnevin kylään. Georgian sisäministeriö vahvisti tiedon, että kapinalliset ovat tuhonneet georgialaisten joukkojen panssaroidun miehistönkuljetusvaunun. Kapinallisalueen viranomaisten mukaan taisteluissa kuoli georgialaisia sotilaita mutta Georgian sisäministeriön mukaan sotilaat haavoittuivat.

Kapinallisalueen viranomaisten mukaan georgialaiset tulittavat Hetagurovon osseettikylää konekivääreillä, kranaatinheittimillä ja panssarivaunujen tykeillä. Abhasia sotavalmiuteen

Uutistoimisto Interfaxin mukaan toinen Georgian kapinallistasavalta asettaa joukkonsa sotavalmiuteen. Abhasian johtaja Sergei Bagapsh ilmoitti, että Abhasia seuraa tarkasti tapahtumia Etelä-Ossetiassa.

- Meillä on suunnitelmat siltä varalta, että Etelä-Ossetiassa alkavat laajamittaiset sotatoimet, Bagapsh sanoi. Abhasia on aiemmin luvannut auttaa Etelä-Ossetiaa, jos Georgia hyökkää kapinallistasavaltaan, mutta Abhasian johto ei ole täsmentänyt, millä tavoin.

Georgia syyttää venäläisiä rauhanturvaajia puolueellisuudesta Kapinallisalueen viranomaisten mukaan Georgian joukot tulittivat yön aikana tykistöllä ja kranaatinheittimillä kapinallisalueen pääkaupunkia Tshinvalia ja läheisiä osseettikyliä. Etelä-Ossetian viranomaisten mukaan tulituksessa on loukkaantunut 18 ihmistä. Georgian yhdentymisministeri Temuri Jakobashvili sanoo, että kapinallisjoukot avasivat tulen kahdeksaan georgialaiskylään ja Georgian joukkojen oli pakko vastata tulitukseen. Jakobashvilin mukaan kaksi Georgian turvallisuusjoukkojen jäsentä haavoittui. Jakobashvili sanoi, että georgialaisia tulitettiin myös läheltä venäläisten rauhanturvaajien asemia. Georgia on syyttänyt venäläisiä rauhanturvaajia puolueellisuudesta. Entisen neuvostotasavallan Georgian ja siitä irtautumaan pyrkivien kapinallisalueiden Etelä-Ossetian ja Abhasian jännitteet ovat kasvaneet viime kuukausina. Samalla ovat kiristyneet Georgian ja kapinallistasavaltoja tukevan Venäjän suhteet. Venäjä syyttää Georgiaa sodan valmistelusta kapinallisaluetta vastaan Venäjän ulkoministeriö syyttää Georgiaa sodan valmistelusta Etelä-Ossetian kapinallisaluetta vastaan. Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjän varaulkoministeri Grigori Karasinin keskusteli keskiviikkona puhelimitse Etelä-Ossetian johtajan Eduard Kokoityn kanssa ja molemmat esittivät tilanteesta samanlaisia arvioita. Puhelinkeskustelussa ilmaistiin huolestuneisuutta Georgian toimista lähellä kapinallisalueen pääkaupunkia Tshinvalia. Etelä-Ossetia on syyttänyt Georgian keskittävän tykistöä ja panssariajoneuvoja Tshinvalin läheisyyteen. Georgian toimia voidaan pitää sodanvalmisteluina, tiedotteessa kirjoitetaan. Georgia syyttää Venäjää sotainnon lietsomisesta Georgian presidentti Mihail Saakashvili sanoo, ettei Georgia halua sotaa Etelä-Ossetian kanssa. Yhteenotto ei ole Georgian intresseissä, Saakashvili sanoi Gorin kaupungissa lähellä Etelä-Ossetiaa. Saakashvili sanoi olevansa varma, ettei yhteenotto ole Venäjänkään intresseissä. - Meidän pitäisi kaikkien lopettaa tämä hulluus, Saakashvili sanoi.

Saakashvili syytti Venäjää vihamielisyyksien lietsomisesta ja kehotti Venäjää käyttämään vaikutusvaltaansa väkivaltaisuuksien lopettamiseen. Saakashvili katsoo tilanteen kiristymisen taustalla olevan hysteerisen militarisoinnin, sotaisan retoriikan ja Venäjän televisiokanavien sotapropagandan.

Venäjän varaulkoministeri Grigori Karasin torjui Saakashvilin puheet ja kutsui niitä kyynisiksi ja epäoikeudenmukaisiksi. Karasinin mukaan vastuu jännitteiden puhkeamisesta on Georgian harteilla.

- Meidän on muistutettava heille, että on mahdotonta ratkaista Etelä-Ossetian ongelmaa sotilaallisilla keinoilla, Karasin sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Aiemmat neuvottelut peruuntuivat Georgian ja Etelä-Ossetian edustajien oli alun perin tarkoitus keskustella kahdenvälisesti Etelä-Ossetian pääkaupungissa Tshinvalissa. Etelä-Ossetian johtaja Eduard Kokoity kertoi keskiviikkona, ettei neuvotteluja pidetäkään. Etelä-Ossetian mukaan Georgian erikoisjoukot yrittivät keskiviikkona ottaa hallintaansa ylängön, josta olisi voinut kontrolloida strategisesti tärkeää tietä. Etelä-Ossetian puolustusministeriön mukaan separatistijoukot torjuivat yrityksen ja tuhosivat kaksi georgialaista sotilasajoneuvoa. Georgia sanoo, ettei se ole menettänyt panssariajoneuvoja. Kiistelty Etelä-Ossetian alue on jakaantunut kapinallishallinnon alaisiin ja Georgian kontrolloimiin kyliin. Alueella on myös venäläisiä rauhanturvaajia, joita Georgia syyttää kapinallisten tukemisesta. Venäjä ilmoitti tiistaina, ettei se aio kauan katsella syrjästä tilanteen kiristymistä. Alueella ollaan lähempänä sotaa kuin vuosiin. Venäjän hätätilaministeriö ilmoittaa evakuoineensa Venäjälle 210 lasta ja heitä saattavaa aikuista Etelä-Ossetiassa sijaitsevasta Dzhavan kaupungista. Hätätilaministeriön pohjoisossetialaiset pelastajat saattavat lapset Kabardi-Balkarian tasavaltaan, hätätilaministeriön Pohjois-Ossetian varapäällikkö Vladimir Ivanov sanoi. Kesäaika kiristää tilannetta

Tunnelmat kiistellyillä alueilla tapaavat kiristyä kesäisin, sillä talvisin lumi tukkii vuoriston kulkureitit ja tekee mahdollisista sotatoimista ylitsepääsemättömän vaikeita.

Äskettäin riippumaton sotilasalan analyytikko Pavel Felgenhauer arvioi YLE Uutisille, että vaarallista aikaa on elokuun loppupuoli ja syyskuun alku. Lokakuussa sotatoimet käyvät mahdottomiksi.

Felgenhauerin mukaan kaikki osapuolet kärjistävät tilannetta, sillä konfliktin eri tahoilla on vaikutusvaltaisia henkilöitä, jotka uskovat sodan auttavan tavoitteiden saavuttamisessa: Etelä-Ossetian ja Abhasian johdossa uskotaan, että Venäjän tuella Georgia olisi helposti voitettavissa ja samalla Venäjä joutuisi myös tunnustamaan kapinallisalueiden itsenäisyyden.

Georgiassa on henkilöitä, jotka uskovat, että Georgia on tarpeeksi vahvistanut sotavoimiaan eikä enää voi sietää nykytilannetta. Venäjän sotavoimissa ja johdossa taas on henkilöitä, jotka arvioivat, että Georgian tappio sodassa estäisi Georgian länsimielisen johdon Nato-pyrkimykset ja kaataisi presidentti Mihail Saakashvilin hallinnon.

Venäjä ja Abhasiakin joutuisivat mukaan

Venäjä on myöntänyt kansalaisuutensa suurelle enemmistölle eteläossetialaisista samoin kuin toisenkin kapinallisalueen Abhasian kansalaisille. Avoimen konfliktin puhkeaminen alueella vetäisi todennäköisesti Venäjänkin mukaan sotatoimiin.

Etelä-Ossetian kapinallisalueen johto sanoo, että Venäjältä Pohjois-Ossetiasta on jo saapunut vapaaehtoisia Etelä-Ossetian tueksi. Toisen Georgian kapinallisalueen Abhasian johto on ilmoittanut olevansa valmis auttamaan Etelä-Ossetiaa, jos Georgia hyökkää kapinallisaluetta vastaan.

Etelä-Ossetia ja Abhasia irrottautuivat Georgian keskusvallan alaisuudesta 1990-luvulla pian entisen neuvostotasavallan itsenäistymisen jälkeen.