Hyppää sisältöön

Madridissa vakava lento-onnettomuus - yli 150 ihmisen uskotaan kuolleen (katso video)

Espanjassa yli 150 ihmistä on kuollut Madridin lentokentällä iltapäivällä sattuneessa lento-onnettomuudessa. Madridin kaupungin pelastusviranomaisten mukaan kuolonuhreja on 151. Koneesta selvisi hengissä vain 20 henkilöä.

Uhriluvut ovat kuitenkin yhä epämääräisiä, eivätkä kuolleiden ja pelastuneiden määrät edelleenkään täsmää matkustajamäärän kanssa.

Onnettomuuskone kuului SAS:n omistamalle espanjalaiselle Spanair-yhtiölle.

Onnettomuus sattui kello puoli neljän jälkeen Suomen aikaa, kun Kanariansaarille Las Palmasiin lähdössä ollut MD-82-matkustajakone ajautui nousussa ulos kiitotieltä ja syttyi tuleen. Kone tuhoutui turmassa pahasti. Sen kappaleita levisi laajalle alueelle, ja vain pyrstö säilyi ehjänä.

Sanomalehti El Paísin mukaan lento oli reippaasti myöhässä teknisten ongelmien takia. Sää onnettomuushetkellä oli hyvä.

UM:llö ei vielä tietoa, oliko suomalaisia koneessa Suomen ulkoministeriö ei ole saanut virallista tietoa siitä, oliko turmakoneessa suomalaisia. Ruotsin ulkoministeriön mukaan koneessa oli ainakin kaksi Ruotsin kansalaista, joista toisen kerrotaan olevan nyt sairaalahoidossa. Toisen kohtalosta ei ole tietoa. Onnettomuuslento JK5022/LH2554 lennettiin yhteistyössä Lufthansan kanssa. Lufthansan mukaan lähtöselvityksen lennolle oli tehnyt seitsemän yhtiön lipun ostanutta matkustajaa, joista neljä oli saksalaisia. Yhtiön mukaan ei ole varmaa, olivatko he kaikki todella koneessa. Pelastusoperaatioon Barajasin kentällä on osallistunut satoja palomiehiä, poliiseja ja lääkintähenkilökuntaa. Kenttä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Madridin keskustasta. Kentän ympärys on avointa peltomaastoa. Lentoliikennettä kentällä on rajoitettu onnettomuuden jälkeen. Presidentti Halonen esitti surunvalittelut Tasavallan presidentti Tarja Halonen on esittänyt surunvalittelut Espanjan lento-onnettomuuden johdosta. Espanjan kuninkaalle Juan Carlosille osoitetussa surunvalittelussa presidentti Halonen pahoittelee lukuisia ihmishenkiä vaatinutta onnettomuutta. Presidentti Halonen esittää syvän osanoton omasta ja Suomen kansan puolesta uhrien omaisille sekä kaikille niille, joita tragedia on koskettanut. AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset