Hyppää sisältöön

Venäjä ilmoittaa päättäneensä vetäytymisen Georgiasta

Venäjä ilmoittaa vetäneensä joukkonsa suurimmasta osasta Georgiaa. Puolustusministeri Anatoli Serdjukov sanoi, että vetäytyminen saatiin päätökseen perjantaina illalla vähän ennen kello 19 Suomen aikaa. Georgia ja Yhdysvallat sanovat epäilevänsä vetäytymistä.

Venäjä lupasi aiemmin vetää kaikki joukkonsa Etelä-Ossetiaan ja Abhasiaan lukuunottamatta viittäsataa rauhanturvaajaa, jotka jäävät näiden erillisalueiden rajoille perustetulle puskurivyöhykkeelle. Venäjän mukaan sen sotilaat noudattavat aseleposopimusta.

Ranska kiirehtii Venäjää saattamaan loppuun joukkojensa vetäytymisen Georgiasta.

Ranskan presidentinkanslia vahvistaa presidentti Nicolas Sarkozyn keskustelleen Yhdysvaltain presidentin George Bushin kanssa Georgian aselevosta. Yhdysvaltain ja Ranskan ilmoitukset keskustelun johtopäätöksistä kuitenkin poikkeavat toisistaan.

Valkoinen talo sanoo presidenttien olleen yhtä mieltä siitä, että Venäjä rikkoo aseleposopimusta, eikä ole vetänyt joukkojaan Georgiasta lupauksensa mukaisesti.

Ranskan presidentinkanslian mukaan he pelkästään panivat merkille, että vetäytyminen on alkanut, ja että sen tulee jatkua Venäjän antaman sitoumuksen mukaisesti.

Myös Georgia on kiistänyt Venäjän antaman tiedon venäläisjoukkojen vetäytymisestä. Georgian mielestä venäläissotilaita ei saa jäädä lainkaan varsinaisen Georgian alueelle.

Osa Gorin kaupungin asukkaista on palannut takaisin koteihinsa lauantaina kahden viikon miehityksen jälkeen. Gorin kaduilla kerrotaan olevan vielä Venäjän joukkoja, mutta tankit ovat poistuneet kaupungista. Georgian poliisi ilmoitti illalla ottaneensa kaupungin valvontaansa. Päivällä nähtiin pitkiä saattueita venäläisiä panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja liikkeellä kohti Etelä-Ossetian ja Abhasian rajaa. Joukot näyttivät kuitenkin aikovan jäädä muun muassa Mustanmeren satamakaupunkiin Potiin.

Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvisti perjantaina illalla, että Georgiassa olevat Venäjän joukot ovat liikehtineet jonkin verran päivän aikana. Pentagonin tiedottaja Bryan Whitman sanoi kuitenkin, että on vaikea arvioida onko kyse joukkojen siirtymisestä toisiin asemiin vai luvatusta vetäytymisestä.

Venäjän joukot aikovat sisällyttää turvallisuusvyöhykkeensä Georgian pääkaupungista Tbilisistä Potiin johtavan tien, kertoi korkeassa asemassa oleva kenraali aiemmin perjantaina. Venäjä perustelee tätä alueen rauhan turvaamisella.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjä aikoo noudattaa vuonna 1992 tehtyä sopimusta Etelä-Ossetista kunnes uudet kansainväliset säännökset on luotu. Vuoden 1992 kesäkuussa Venäjän silloinen presidentti Boris Jeltsin välitti tulitaukosopimuksen Georgian ja Etelä-Ossetian välille. Etelä-Ossetia sai pitää itsemääräämisoikeutensa, kun Georgian vetäytyi alueelta.