Hyppää sisältöön

550-vuotiaan Espoon juhlakantaatissa kuuluu nykyaika

Espoon kaupungin 550-vuotisjuhlien juhlakantaatissa kuuluu nykyaikainen moniäänisyys ja huumori. Tänä iltana kantaesitettävän kantaatin nimi on Silta Espoon juhlavuoden teeman mukaisesti.

Juhlakantaatti on kunnianarvoisa ja perinteikäs sävellysmuoto, jolla on paha taipumus unohtua juhlan jälkeen. Espoon kaupunki, Espoon seurakuntayhtymä ja Teknillinen korkeakoulu halusivat kuitenkin tilata yhteiseen juhlaansa kantaatin.

Säveltäjä Olli Kortekangas ja kirjailija Claes Andersson puolestaan uskalsivat tehdä teoksen juuri tähän hetkeen ja juuri Espoolle, tilapäismusiikin leiman uhalla.

- Toisaalta tässä on sellaisia elementtejä, joiden voisin kuvitella toimivan myös muualla kuin Espoossa ja muuna aikana. Vaikka toki Silta-kantaatissa puututaan paljon Espoon historiaan ja Espoon paikannimistöönkin, Kortekangas sanoo.

Teksti on suoraa ja ymmärrettävää Claes Anderssonin teksti Silta-kantaattiin on häikäilemättömän suoraa, ymmärrettävää ja välillä karnevalistisen hauskaa. Kaikki tilaajat lienevät tyytyväisiä: kirkko saa historiansa, kaupunginosat esitellään, insinöörit puuhailevat, Nokia yhdistää ihmisiä ja kokonaisuus on monikielinen. Silti tekstistä voi lukea kritiikkiä, syvällisiä kysymyksiä ja moniulotteisuutta, se on selvästi runoa, mutta hauskaa runoa. - Claesin kanssa oli valtavan hauska tehdä töitä. Tämän teoksen sävy on tietenkin hänen alkuperäinen ideansa, ja hyvin mielelläni otin sen vastaan. Hän halusi luoda tunteiden kirjon: tässä on vakavaa mutta myös aika hilpeää ainesta, ja mielestäni se toimii hyvin tällaisen nykyaikaisen kuoroteoksen materiaalina, Kortekangas kertoo. Olli Kortekangas on Suomen parhaita kuorosäveltäjiä, ja hänellä on syytä vilpittömään kotiseuturakkauteen ainakin musiikillisesti - Espoosta on aina löytynyt hänen teoksilleen esittäjiä. Kantaatin esittää kolme espoolaista huippukuoroa Silta-kantaatin esittää kolme palkittua espoolaista huippukuoroa: nuorisokuoro Candomino, Otaniemen opiskelijakuoro Dominante sekä nykymusiikissa rutinoitunut Tapiolan kamarikuoro. - Yksi näistä kuoroista on Candomino, jossa itse lauloin 1970-luvulla. Tapiolan kamarikuoro ja Dominante ovat esittäneet ja kantaesittäneetkin minun kappaleitani. Nämä ovat läheisiä ihmisiä. Teoksen muutamassa osassa annetaan sillä tavalla tilaa, että jokaisen kuoron soundi saa tulla erikseen esiin, ja kuulija voi vertailla niiden eroja. Mutta hämmästyttävän hyvin nämä kuorot toimivat yhdessä - se on ilonaihe, jonka kuulin ensimmäistä kertaa harjoituksissa, Kortekangas sanoo. Juhlakantaatti Silta kantaesitetään keskiviikkona Espoon 550-vuotisjuhlien kutsuvierastilaisuudessa. Ensi viikolla on vuorossa esitys Teknillisen korkeakoulun 100-vuotisjuhlassa, ja ensimmäinen julkinen esitys kuullaan KuoroEspoo-festivaalilla 23. lokakuuta. Espoon 550-vuotisjuhliin kuuluu tällä viikolla lukuisia tapahtumia ympäristötaiteesta ilmaiskonsertteihin ja urheiluun. Radion kulttuuriuutiset

.
.