Hyppää sisältöön

Asiantuntijat ennustavat Lapin joulumatkailun notkahtavan

Voimakkaasti kasvanut Lapin joulumatkailu uhkaa notkahtaa tänä vuonna. Asiantuntijat uskovat, että notkahdus vie neljänneksen viime vuoden asiakasmääristä.

Lapin matkailu on kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun. Viime vuonna pelkästään brittejä tuli Lappiin reilut sata tuhatta. Muualta Euroopasta ja Aasiasta saapui noin 40 000 matkailijaa. Lapin joulumatkailun notkahdukseen uskovat niin ulkomaiset kuin kotimaisetkin matkanjärjestäjät. Esimerkiksi jo alkuvuonna kaikkien ulkomaalaisten paitsi venäläisten turistien määrä taantui. Kasvusta suurin osa tuli Venäjältä, kun Keski-Eurooppa hiipui. Briannian kurjistuva talous näkyy matkailussa Esimerkiksi Canterbury Travel Ltd:n toimitusjohtaja Adrian Collins arvioi, että heidän yhtiönsä kautta Lappiin tulee 8 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten. Yhtiö on suurin yksittäinen joulumatkojen matkanjärjestäjä, joka toi vuosi sitten Lappiin 29 000 brittiä. Collinsin mukaan rajun pudotuksen taustalla on Brittien talouden voimakas taantuma. Näin voimakasta talouslaskua ei ole koettu Brittein saarilla 60 vuoteen, muistuttaa toimitusjohtaja Collins. Hänen tukenaan ovat kaikki talouden mittarit. Britanniaa koettelee jopa USA:ta rajumpi asuntoluottokriisi. - Tässä tilanteessa on luonnollista, että ihmiset säästävät Lapin matkoista, joka ei ole meille briteille se tärkein loma, sanoo Collins. Brittien tärkein loma on kesäloma, josta he eivät säästä Collinsin mukaan. Seuraavaksi tärkein on kevään hiihtoloma, johon punnat vielä riittävät. Lapin joulumatka on jo ekstraa, josta säästetään. Lontoossa 1974 alkaen toiminut Canterbury Travels Ltd aikoo selvitä talouden taantumasta, vaikka ilmassa on mustia pilviä. Luottokriisi ajaa brittipankkeja ja rahoituslaitoksia valtion syliin, mutta Collins vakuuttaa, että yhtiön kassa on vakaa. Rovaniemen käräjäoikeus takavarikoi Joulupukin junan

Collinsin yhtiöllä on myös oikeudellisia ongelmia, sillä sen omistamat Joulupukin juna vetureineen ja Rovaniemen veturitalli on takavarikoitu velkojan toimesta. Rovaniemen käräjäoikeus päätti elokuussa, että yhtiön omaisuus sinetöidään, kunnes velkariidat on ratkaistu.

Canterbury Travels Ltd:n omistama yhtiö osti Rovaniemen vanhan veturitallin, höyryjunan ja neljä vaunua muutama vuosi sitten. Juna ja vaunut saneerattiin kalliisti ja nykyaikaistettiin.

Vaunuihin tulivat ajanmukaiset, viimeistä piirtoa olevat atk-järjestelmät ja äänentoistolaitteet. Junat saavuttivat erittäin suuren suosion viime jouluna ja niissä vieraili parikymmentä tuhatta matkailijaa.

Canterburyn omistama yhtiö ja junien saneerauksesta sekä toiminnasta vastannut suomalainen yhtiö riitautuivat viime jouluna. Nyt Kimroi Oy vaatii brittien omistamalta yhtiöltä saamatta jääneinä satojen tuhansien palkkioita.

- Pidän mahdollisena joskin epätodennäköisenä, että juna ei liikennöisi ensi jouluna Rovaniemeltä Kemijärvelle. Mutta jos juna ei liikennöi, heikentää se meidän myyntiämme selkeästi, sanoo Collins.

Rovaniemen käräjäoikeuden takavarikkopäätökseen on jätetty tyytymättömyyden ilmoitus. Mikäli Brittien yhtiö valittaa takavarikosta, ratkaisee asian Rovaniemen hovioikeus joulun alla.