EU-parlamentti lipsumassa autojen päästöleikkauksista

Euroopan unioni saattaa löyhentää autojen hiilidioksidipäästöjen vähentämisvaatimuksia. EU-parlamentin vaikutusvaltainen teollisuusvaliokunta hyväksyi maanantaina kannanoton, jonka mukaan komission esittämille hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteille on annettava lisäaikaa.

EU-komissio on esittänyt, että vuodesta 2012 alkaen uusien henkilöautojen hiilidioksidipäästöt eivät saa ylittää 130 grammaa ajokilometriltä. Lisäksi autojen polttoaineita, renkaita, vaihteita, ilmastointilaitteita jne. kehittämällä päästöistä olisi saatava pudotettua vielä 10 grammaa kilometriltä. Viime vuonna autojen päästömäärä oli keskimäärin 158 grammaa/km.

Teollisuusvaliokunnan muodostamien konservatiivi- ja liberaaliedustajien enemmistö päätti, että tavoiteaikaa pitäisi lykätä vuoteen 2015.

Valiokunnan sosialidemokraattiset ja vihreät jäsenet vastustivat esitystä ja saivat tukea ympäristöjärjestöiltä. Vastustajien mielestä päästöleikkauksista lipsuminen antaa väärän signaalin ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä. Toisaalta eurooppalaiset autonvalmistajat menettävät kilpailukykyään, sillä tulevaisuudessa ympäristöystävällisimmät autot ovat kysytyimpiä, sanoi sosiaalidemokraattinen parlamentin saksalaisjäsen Matthias Groote.

Konservatiiviedustaja Werner Langen piti lykkäystä reiluna ja realistisena. Hänen mukaansa tämä ratkaisu olisi toimiva ja toteutuessaan antaisi muulle maailmalle esimerkin.

EU-parlamentin ympäristövaliokunta käsittelee esitystä ensi viikolla ja parlamentin täysistuntoon se tulee lokakuussa. Lisäksi kunkin jäsenmaan on annettava sille hyväksyntänsä.

Komissio on myös esittänyt pidemmän aikavälin tavoitetta, jonka mukaan autojen päästöt on pudotettava 95 grammaan kilometriltä vuoteen 2020 mennessä. Ehdotus on parlamenttiryhmittymien käsittelyssä.