Suomalaistaiteilijalle Euroopan valokuvakuukauden palkinto

Suomalainen taiteilija Tuomo Rainio on saanut eurooppalaisen valokuvataiteen palkinnon. Euroopan valokuvakuukauden yhteydessä myönnettävä Alcatel Award annetaan yhdelle tapahtuman seitsemästä päätaiteilijasta.

Euroopan valokuvakuukausi on seitsemän eurooppalaisen valokuvafestivaalin verkosto. Tapahtuman päätaiteilijoiden sekä muiden valikoitujen valokuvaajien teokset ovat esillä kaikilla festivaaleilla.

Valokuvauksen uusia virtauksia etsivä tapahtuma paneutuu tänä vuonna videon ja valokuvan suhteeseen. Esimerkiksi Rainion tapahtumaan osallistuvat teokset Kaupunki (2006) ja Crosswise (2007) ovat oikeastaan videoita, jotka perustuvat valokuvaamisen filosofiaan. - Olen tehnyt kaupunkimaiseman ja koettanut saada kaupungin luonteen esiin niin, ettei teos ole valokuva vaan kuva liikkeestä, Rainio kertoo Kaupunki-teoksestaan. Valokuvassa Rainiota kiinnostaa valottuminen ja jälki, jossa todellisuuden ilmiö tallentuu materiaaliin. - Videossa yritän tuoda esiin valon kehittymisen ja piirtymisen. Siinä on kysymys kuvasta pidempänä prosessina eikä hetken kuvana. Rainio pitää kuvan valmistamisen oleellisena osana tekniikkaa, jolla kuva tehdään. Hän on itse suunnitellut tietokoneohjelman, jota hän on käyttänyt festivaaliin osallistuvien teosten valmistuksessa. Ohjelma piirtää liikkeen kirkkautena mutta jättää liikkumattoman kohteen mustaksi. Euroopan valokuvakuukauden ensimmäinen näyttely aukeaa Berliinissä marraskuun 2. päivänä. Viimeinen sulkee ovensa Roomassa 26. toukokuuta. Seitsemän päätaiteilijan lisäksi tapahtuman näyttelyissä esitellään myös 15 muun taiteilijan tuotantoa. Suomalaisista taiteilijoista näyttelyissä nähdään Elina Brotheruksen valokuvia. Tänä vuonna toista kertaa jaettava Alcatel Award on arvoltaan 10 000 euroa. Kaksi vuotta sitten palkinnon sai ranskalainen Philippe Ramette. YLE Uutiset Taiteilijan kotisivut (siirryt toiseen palveluun) Euroopan valokuvakuukauden kotisivut (siirryt toiseen palveluun)