Hyppää sisältöön

USA:n rahamarkkinakriisi syvenee, Lehman Brothers konkurssiin

Maailman rahamarkkinoilla oli synkkä päivä maanantaina. Aamulla uutisoitiin, että Yhdysvaltain neljänneksi suurin investointipankki Lehman Brothers on ajautunut konkurssiin. Lisäksi amerikkalainen vakuutusjätti AIG on New York Timesin mukaan ajautumassa paheneviin rahoitusvaikeuksiin.

Aamulla kerrottiin myös, että Bank of America ostaa investointipankki Merrill Lynchin. Kauppahinta on 50 miljardia dollaria eli vajaat 35 miljardia euroa. Merrill Lynch on tehnyt jättitappioita Yhdysvaltain asuntoluottokriisin vuoksi.

Yhdysvalloissa osakekurssit kokivat maanantaina suurimman laskun sitten syyskuun 2001 -terrori-iskujen. Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi laski päivän aikana 4,4 prosenttia, teknologiaosakkeita mittaava Nasdaq puolestaan 3,6 prosenttia.

Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi putosi yli 500 pistettä lukemaan 10 917,51. Päiväkohtainen 504:n pisteen pudotus oli suurin sitten seitsemän vuoden takaisten terrori-iskujen ja historian kuudenneksi suurin. Nasdaq taas laski 81 pistettä 2 180:een. Laskua myös Euroopassa Euroopan pörsseissä osakekurssit ovat päivän aikana sukeltaneet keskimäärin noin viisi prosenttia. Osakkeiden kurssit olivat maanantaina selvässä laskussa myös Helsingin pörssissä, kun viikonlopun pankkiuutiset Yhdysvalloista järkyttivät markkinoita. Lasku loiveni iltaa kohti, kun Yhdysvalloissa markkinat eivät avautuneetkaan niin jyrkkään syöksyyn kuin oli pelätty. Helsingin pörssissä yleiskehitystä kuvaava OMXH laski illalla 2,1 prosenttia 7640,24 pisteeseen. Nokian osakkeen kurssi laski 1,4 prosenttia. Pankkiosakkeista Nordea laski 4,8 prosenttia ja Pohjola Pankki 0,4 prosenttia. Osakekurssit painuvat siitäkin huolimatta, että niin Euroopan keskuspankki EKP kuin Yhdysvaltain keskuspankki Fedikin harkitsevat tukevansa tai jo tukevat rahamarkkinoiden toimintaa. Lehman Brothers hakee suojaa velkojiltaan Lehman Brothers kertoi maanantaina hakevansa suojaa velkojiltaan . Pankki yrittää etsiä ostajaa meklaritoiminnoilleen, ja myös neuvotteluja omaisuuden hoitoyksikön myynnistä jatketaan.

158-vuotiaan Lehman Brothersin ostajaehdokkaina pidetyt Barclays ja Bank of America vetäytyivät neuvotteluista sunnuntaina. Barclaysin mukaan se ei saanut sen enempää hallitukselta kuin muilta Wall Streetin finanssilaitoksilta takuita Lehmanin sijoitusten arvonlaskun varalta. Bank of America vetäytyi neuvotteluista muutamaa tuntia myöhemmin.

Myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri ja keskuspankki ovat viime päivinä käyneet neuvotteluja, joiden tavoitteena oli estää Lehmanin kaatuminen.

Luottoluokitusyhtiö Moody's varoitti viime viikolla Lehmanin luottokelpoisuuden olevan vaarassa laskea, mikäli se ei onnistu hankkimaan vahvaa yhteistyökumppania. Tämä lisäsi sijoittajien huolta entisestään

.
.