Hyppää sisältöön

Savonlinnan oopperajuhlille kaivataan enemmän suomalaisia solisteja

Savonlinnassa kaivataan suomalaisia solisteja, mutta viime vuosina oopperajuhlat ovat toimineet suurelta osin ulkomaisten solistien varassa.

Kuva: YLE

Tämä herättää keskustelua suomalaisen yleisön puolella, joka on tottunut siihen, että Savonlinna on suomalaisen oopperan katselmus myös solistien osalta. Juhlien johto taas vetoaa siihen, että solistien hankkiminen on muuttunut yhä kansainvälisemmäksi.

Solistit valitaan tiukoin kriteerein

Savonlinna Kannatusyhdistyksen sääntöjen mukaan Savonlinnan oopperajuhlien tehtävänä on suomalaisen oopperataiteen tunnetuksi tekeminen. Suomalainen oopperamusiikki on osa tätä, samoin suomalaiset solistit ja muut esiintyjät. Yleisö on myös tottunut siihen, että Savonlinna on suomalaisten laulajien katselmus: Yleisö on päässyt seuraamaan suomalaisten nuorten kykyjen kehitystä ja kuulemaan myös ulkomailla laulavia suomalaisia solisteja.

Jari Hämäläisen tultua taiteelliseksi johtajaksi Savonlinna on siirtynyt kansainvälisiin solistikiinnityksiin. Taiteellista johtajaa Jari Hämäläistä ei tavoitettu haastatteluun, mutta Savonlinnan oopperajuhlien johtaja Jan Hultin vastaa, että Savonlinnassa yritetään myös jatkossa kiinnittää suomalaisia solisteja mahdollisuuksien mukaan.

- Me valitsemme mielellään suomalaisia laulajia. Laulajien täytyy kuitenkin olla mahdollisimman hyviä, sopivia rooliinsa ja siinä hintahaarukassa, että meillä on varaa kiinnittää heidät. Sanoisin kuitenkin että yleensä oopperajuhlille tehtyjä laulajien valintoja kiitellään. Ei minulla ole syntynyt sellaista käsitystä, että suomalaiset haluaisivat, että täällä laulaisivat samat laulajat kuin Kansallisoopperassakin, Jan Hultin toteaa.

Tämän kesän Savonlinnan oopperajuhlilla suomalaisia laulajia esiintyi vain sivurooleissa, vaikka heistä olisi päätähdiksikin.

-Pääroolit olivat nyt ulkomaalaisilla, mutta sitten täytyy muistaa ettei ole aivan helppoa löytää esimerkiksi Madam Butterflyä Suomesta, Hultin huomauttaa.

Eniten laulajavalintoja rajoittavat taloudelliset resurssit

Savonlinnan oopperajuhlia aikanaan uudistaneella Martti Talvelalla oli se periaate, että suomalaiset solistit korvattiin ulkomaisilla vain silloin kun sopivaa suomalaista ääntä ei löytynyt. Tänä vuonna oopperajuhlilta jäi pois kaksi suomalaissolistia, toinen sairauden ja toinen paremman työtilaisuuden takia. Toisaalta tätä sinivalkoista linjaa on arvosteltua sillä perusteella, että taiteen tekemiselle ei pidä asettaa mitään kansallisia esteitä. Jan Hultin kertoo solistivalintojen olevan monimutkaisen palapelin tulos.

-Tosiasia on se että meillä on rajalliset taloudelliset resurssit. Me yritämme myös löytää sellaisia laulajia, jotka eivät ole vielä muodostuneet huippukalliiksi brändiksi. Mutta ilman muuta on tärkeää, että etenkin ulkomailla uraa tekevät suomalaiset laulajat tulisivat Savonlinnan oopperajuhlille esiintymään. Voin kertoa, että ainakin ensi kesänä Tosca-oopperassa tulee esiintymään Juha Uusitalo, paljastaa Hultin.