Hyppää sisältöön

Risikko vaatii rahaa korvatulehdusrokotuksiin

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) aikoo viedä lasten korvatulehduksia ehkäisevän rokotteen kustannukset hallituksen budjettiriiheen, kertoo sanomalehti Ilkka. Risikon johtama sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt, että rokote otetaan osaksi kansallista rokoteohjelmaa. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta rahaa ei kuitenkaan löydy.

Kuva: YLE

- Aivan varmasti meinaan rutista asiasta elokuun lopun budjettiriihessä, Risikko sanoo Ilkan haastattelussa.

Rokotteiden hankkiminen maksaisi ensi vuonna valtiolle kuusi miljoonaa euroa, minkä jälkeen kulut olisivat 9,5 miljoonaa euroa vuodessa. Risikon mukaan rokottaminen kuitenkin vähentäisi terveyskeskuskäyntejä ja vanhempien poissaoloja työstä.

- Lisäksi valmistaudumme parhaillaan sikainfluenssan ensimmäiseen aaltoon. Rokottaminen ehtisi mahdollisesti torjua komplikaatioita seuraavissa aalloissa, ministeri sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut pneumokokkikonjugaattirokotteen ottamista yleisiin rokotusohjelmiin. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työryhmä ehdotti viime keväänä, että rokote otettaisiin kansalliseen ohjelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriö puoltaa ehdotusta.

Pneumokokkikonjugaattirokotteella pyritään ehkäisemään muun muassa korvatulehduksia, aivokalvontulehduksia, verenmyrkytyksiä ja keuhkokuumetta.

.
.