Hyppää sisältöön

Rembrandt-maalauksen aitous vahvistui vuosisadan epäilyn jälkeen

Belgiasssa Antwerpenin kuninkaallisen taidemuseon omistama maalaus on varmistunut aidoksi Rembrandtin työksi yli vuosisadan jatkuneen kiistelyn jälkeen. Museo hankki Saarnaaja Eleazar Swalmius -maalauksen vuonna 1886 Rembrandtin työnä, mutta vasta nyt epäilysten teoksen aitoudesta kerrotaan hälvenneen.

Rembrandt van Rijn: Saarnaaja Eleazar Swalmius (1637) Kuva: KMSKA

Maalauksessa on Rembrandtin signeeraus ja vuosiluku 1637, mutta sen aitoutta on epäilty. Jonkin aikaa teosta myös pidettiin toisen kyseisen aikakauden taiteilijan, Govert Flinckin työnä. Maalausta koskevien epäselvyyksien sekä tilanpuutteen vuoksi se unohdettiin pitkiksi ajoiksi museon varastoon.

Aitous on kuitenkin nyt varmistunut Rembrandt-asiantuntija, emeritusprofessori Ernst van de Weteringin tutkimuksessa, kirjoittaa muun muassa hollantilaisen ja flaamilaisen taiteen nettisivusto CODART.

Teos restauroitiin, minkä myötä siitä poistettiin useita kerroksia kellastunutta lakkaa. Valoon tuli uusia yksityiskohtia, jotka antoivat aiheen uuteen tutkimukseen. Van de Weteringin tarkka tutkimus kumosi kaikki epäilyt, ilmoitettiin perjantaina lehdistötilaisuudessa Belgiassa.

Maalauksessa käytetty kangas on samasta rullasta kuin Rembrandtin tunnetut työt, Eremitaasin taidemuseossa Pietarissa oleva Danaë ja Frankfurtin Städel-museon Samsonin sokeutuminen. Lisäksi singeeraus on samanlainen kuin Washingtonin kansallisgalleriassa oleva Puolalainen aatelismies, joka myös on vuodelta 1637.

Van de Weteringin mukaan myös taiteellinen tyylli ja maalaustapa ovat tyypillisiä Rembrandtille.

Presseurop-nettisivuston mukaan teoksen restauroinnin maksoi nimettömänä pysyttelevä hollantilainen liikemies.

Hollantilainen Rembrandt Harmenszoon van Rijn eli vuosina 1606 - 1669.