Hyppää sisältöön

Kokoomus: Vaalitukea ei saa hakematta

Kokoomuksen hallintojohtaja Jarmo Pekkala korostaa puolueen aina olleen aktiivinen hakiessaan vaalirahoitusta. Hänen mukaansa tuen saanti edellyttää omatoimisuutta.

Kuva: Yle

Sunnuntain Helsingin Sanomat kertoi kokoomuksen tehneen aloitteen, kun rahoitus- ja vakuutuskonserni Sampo tuki puoluetta 75 000 eurolla vuosina 2006 - 2007.

Pekkala kertoi myös YLE Uutisille ottaneensa itse yhteyttä Sammon silloiseen konsernijohtajaan ja hallituksen jäseneen Björn Wahlroosiin.

Pekkalan mukaan siinä ei ole mitään kummallista, sillä puolueet ovat aina olleet aktiivisia vaalirahoituksen hakijoita.

- Näinhän tämä yksityinen puoluerahoitus on aiemmin toiminut, ei yritykset tule tarjoamaan vaan on edellyttänyt oma-aloitteisuutta, Pekkala korosti.

Hän lisäsi rahan hakemisen olevan myös laillista ja hyväksyttävää.

- Tämän päivän keskustelujen jälkeen siitä tulee pikkuriikkisen vaikeampaa. Tähän päivään mennessä minulle ei ollut tullut mieleenkään, että se olisi epäilyttävää tai ei hyväksyttävää, Pekkala arvioi.

Pekkalan mukaan Wahlroos lahjoitti kokoomukselle itse sopivaksi katsomansa summan.

Sampo ei ole vielä tähän mennessä suostunut kommentoimaan tukilinjauksiaan millään tavoin. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen arvioi puolueen saaneen Sammolta korkeintaan 3 000 euroa. SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen ei muistanut puolueen Sammolta saamaa tukimäärää, mutta myös hän muisteli summan olleen selvästi pienempi kuin kokoomuksen saama tuki.

STT kertoi lauantaina kysyneensä yli 50 keskeiseltä yritykseltä ja etujärjestöltä, olivatko ne tukeneet kokoomusta rahallisesti tai muuten vuosina 2006 - 2007. Kyselyyn vastanneista Sampo oli kokoomuksen suurin tukija. Aiemmin Teollisuuden ja työantajien TT-säätiö on kertonut tukeneensa kokoomusta 150 000 eurolla.

Kokoomus ei ole julkistanut viime vaalien tukijoitaan. Puolueen johto on perustellut päätöstään vaalien aikaan voimassa olleella lainsäädännöllä. Silloin vaaliavustuksia tai puoluetukia ei ole tarvinnut julkistaa.

- Tukijoiden on voitava luottaa lakiin, puoleen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi viimeksi lauantaina.

Sammon suurin omistaja on Suomen valtio hieman yli 14 prosentin osuudella. Nykyisin lähinnä vakuuttamista harjoittava Sampo liitetään kuitenkin vahvasti Björn Wahlroosiin. Aiemmin hän toimi Sammon konsernijohtajana, mutta on nyt hallituksen puheenjohtaja. Wahroosilla on noin kaksi prosenttia Sammon osakkeista.