Hyppää sisältöön

Paavo Haavikon elämäkerran saa julkaista

Otava saa julkaista Paavo Haavikon elämäkerran haluamallaan tavalla. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tänään Haavikon pojan vaatimuksen estää kirjan julkaisu uhkasakon voimalla, ennen kuin hän on hyväksynyt tekstin.

Mauno Saaren kirjoittamasta Haavikko-niminen mies -elämäkerrasta syntyi kiista, kun Heikki Haavikko ryhtyi vaatimaan isänsä tekijänoikeuksien perijänä ennakkotarkastusmahdollisuutta kirjaan. Hän vetosi isänsä allekirjoittamaan paperiin, jossa edesmennyt kirjailija ilmoittaa omaavansa tekijänoikeudet Mauno Saaren tekemiin haastatteluihin.

Käräjäoikeuden mukaan Paavo Haavikolla ei ole kuitenkaan ollut tekijänoikeutta elämäkertaan, eikä tekijänoikeus ole siten voinut periytyä hänen pojalleen. Oikeuden perusteluiden mukaan kirjettä lukuun ottamatta todisteet viittaavat siihen, että kyseessä on Mauno Saaren itsenäisesti kirjoittama teos.

Punkaharjulainen Mauno Saari ja Paavo Haavikko tunsivat toisensa kolme vuosikymmentä, ja kirjahanke oli yhteinen. Heikki Haavikon leirin mukaan Paavo Haavikko kuitenkin vetäytyi elämäkerrasta viimeisinä elinkuukausinaan.

Otavan on tarkoitus julkaista Haavikko-niminen mies lokakuussa .

Kustantaja pitää tapausta oikkuna

Kustantaja ei ole antanut tietoja elämäkerran sisällöstä. Otavan kustantaja Leena Majander-Reenpään mukaan kustantamo kuitenkin pyrkii parhaansa mukaan olemaan loukkaamatta asianosaisia.

- Tämä ei koske vain Paavo Haavikon elämäkertaa vaan elämäkertoja yleensä. Ehdottomasti toimimme lainsäädännön puitteissa.

Majander-Reenpää pitää Haavikon elämäkertaan liittyvää oikeusjuttua oikkuna. Hän ei vetäisi sen perusteella johtopäätöksiä siitä, miten tapaus vaikuttaa elämäkerran julkaisua koskeviin periaatteisiin tulevaisuudessa.

- Elämäkerran julkaisusta syntyy kiistaa erittäin harvoin, Majander-Reenpää toteaa.