Hyppää sisältöön

Turun kohunäyttelystä vireillä poliisitutkinta

Wäinö Aaltosen Museon kohunäyttelystä on vireillä uusi poliisitutkinta. Visuaalisten alojen tekijänoikeuksia valvova Kuvasto on tehnyt poliisille tutkintapyynnön venäläisen avantgarden näyttelyn teoksista.

Kiistanalainen venäläistä avantgarde-taidetta esittelevä näyttely järjestettiin Wäinä Aaltosen museossa vuonna 2009. Kuva: Simo Kymäläinen / YLE

Kuvaston hallituksen puheenjohtajan Jaakko Rustaniuksen mukaan väärennetyiksi paljastuneisiin teoksiin oli pakko puuttua.

- Olemme tekijöiden oikeuksien valvojia siltä osin kuin taiteilijoiden työ vielä on tekijänoikeuden piirissä. Kun oletettuja väärennöksiä, väärin signeerattuja teoksia tai mukaelmia esitetään tai herää tällainen epäilys, velvollisuutemme on taiteilijoiden puolesta valvoa tekijänoikeuden toteutumista, sanoo Rustanius.

Lisäksi Kuvastolla on moraalinen velvollisuus myös sellaista taidetta kohtaan, joka on jo poistunut tekijänoikeuden suojan piiristä.

- On erittäin valitettavaa, jos väärennöksiä pääsee taidekentän virallisiin laitoksiin, sillä se vie uskottavuutta taiteelta ja taiteilijoilta, Rustanius toteaa.

Wäinö Aaltosen Museon kohunäyttelyn taustalta on paljastunut vanha poliisijuttu. Väärennetyiksi paljastuneet teokset ovat samoja, joita poliisi tutki ja takavarikoi vuosina 1996 ja 1997 salakuljetusepäilyn vuoksi. Jutussa langetettiin tuomio veropetoksesta pariskunnalle, joka oli tuonut maahan noin 300 väärennettyä teosta.

Lainsäädäntö kaipaisi tarkennusta

Jaakko Rustaniuksen mukaan väärennösongelmat juontavat lainsäädännön puutteisiin. Laki ei anna poliisille riittäviä valtuuksia puuttua väärentämiseen.

- Väärennösten pyörittäjät voivat aina vedota siihen, etteivät he tienneet, ja poliisin pitäisi kyetä todistamaan päinvastaista. Lainsäädäntöä pitäisi tarkentaa niin, että väärennökset saataisiin pois kiertämästä, sanoo Rustanius.