Hyppää sisältöön

Hääparit vaativat kaunista pappia

Hääparit esittävät yhä suurempia vaatimuksia pappien ulkonäöstä. Pappeja käydään katsomassa jumalanpalveluksissa ennen hääpapin valintaa. Jotkut parit ovat jopa vaihtaneet pappia ensimmäisen tapaamisen jälkeen.

Kuva: Yle

Häistä on tullut täydellisyyden tavoittelua. Hääpari haluaa päivästään omannäköisen kaikilla tavoin. Nyt vaatimukset ulottuvat vihkitilaisuuteen tai jopa pappien ulkonäköön.

Helsinkiläisen Meilahden seurakunnan vs. kappalaisena työskentelevä Riina Storhammar on saanut kuulla kollegoiltaan, kuinka pappien ulkonäkövaatimukset ovat kiristyneet viimeisen vuoden aikana.

- Kollegojen kokemukset ja tarinat ovat aika hurjia. Pappia on kehotettu käymään ammattimeikkaajalla tai käymään samalla kampaajalla kuin morsian.

Ääritapauksissa tuleva vihkipari on tavannut papin kertaalleen ja vaihtanut papin toiseen tapaamisen jälkeen. Syyksi ovat paljastuneet ulkonäkövaatimukset.

- Vihkiharjoituksen ja vihkitoimituksen välillä pappia on vaihdettu, koska hääpari on kokenut, että pappi on ylipainoinen, Storhammar kertoo.

Pappeja katsastetaan etukäteen

Esimerkiksi Helsingin ja Vantaan seurakunnissa on huomattu, että pappeja käydään katsomassa etukäteen jumalanpalveluksissa. Ulkonäön lisäksi huomio kiinnittyy puhe- ja laulutaitoon.

Seurakunnissa on myös tarjolla kansioita, joissa on työntekijöiden kuvia. Kansioita käytetään tavallisesti niissä tapauksissa, kun vaikkapa takavuosien rippipapin nimi on unohtunut. Osa hääpareista selailee kuitenkin kansioita löytääkseen näyttävän papin.

Ulkonäköä korostavat vihkiparit haluavat, että pappi näyttää hyvältä valokuvissa.

- Olen kuullut kommentteja, että on haluttu kuvauksellisia pappeja. Minä yhdistän sen siihen, että näyttää hyvältä kuvissa, Riina Storhammer vahvistaa.

Ulkonäkökeskeisyys yltää jo kirkkoon

Kirkon työntekijöiden mukaan uusi ilmiö kertoo yhteiskunnan pinnallistumisesta ja ulkonäkökeskeisyydestä. Pappien reaktiot tilanteeseen ovat sekä hämmästyneitä että huvittuneita.

Myös kirkon rooli on muuttunut. Kirkolliset toimitukset ovat seremoniallisia, ja uskonnollinen sisältö jää taka-alalle. Tärkeintä on tehdä omasta juhlasta ainutlaatuinen.

- Hääparit haluavat suunnitella tarkasti oman, ainutkertaisen toimituksen. Ehkä ajatellaan, että pappikin on tuote, johon voidaan vaikuttaa, pohtii Hakunilan seurakunnan seurakuntapastori Salla Poropudas.

- Täydellisyyttä hipovaan tilaisuuteen halutaan kiiltokuvamainen seremoniamestari, tiivistää Riina Storhammar ajan henkeä.

Pappien mielestä papin ei kuulu olla hääjuhlan keskipisteenä.

- Mielestäni on olennaista, että vihkipari saa loistaa hääpäivänä. Papilla on oma tehtävänsä, linjaa Salla Poropudas.