Hyppää sisältöön

Tangosta tuli YK:n kulttuuriperintökohde

YK on julistanut argentiinalaisen ja uruguaylaisen tangon osaksi maailman kulttuuriperintöä. YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on parhaillaan koolla päättämässä, mitkä aineettomat asiat - muun muassa suulliset perinteet, esittävä taide tai riitit ja rituaalit - pitäisi listata ihmiskunnan arvokkaimmaksi kulttuuriseksi perinnöksi.

Kuva: CentralStock

Liki 400 kulttuurin asiantuntijaa pitää kokousta Abu Dhabissa Arabiemiraateissa. Heidän on määrä päättää tämän viikon aikana, mitkä yli sadasta ehdotuksesta otetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. 12:n osalta mietitään välittömän suojelun tarvetta.

Latinalaisamerikkalainen tango on jo ylittänyt kynnyksen, kerrottiin keskiviikkona. Se nimettiin Argentiinan ja Uruguayn yhteisesti perinnöksi.

Maat ovat kiistelleet sadan vuoden ajan siitä, kumpi on tangon alkuperäinen kotimaa. Riita on yltynyt välillä niin kovaksi, että se on haitannut jopa diplomaattisuhteita.

Tällä kertaa maat kuitenkin esittivät yhdessä tangon nimeämistä kultuuriperinnöksi, jotta tanssiin sen suosion ja leviämisen myötä hiipuneet muutokset eivät tuhoaisi alkuperäistä tangoa. Buenosairesilaisen tanssinopettajan Anita Monteagudon mukaan innokkaimmat uudet tangoajat ovat saksalaisia ja japanilaisia.

Sekä Uruquayn pääkaupunki Montevideo että Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires aikovat nyt rakentaa pysyvän tangomuseon. Sen sijaan tangoinstituutti ja -orkesteri voivat olla yhteiset, maat katsovat.

.
.