ABB:lle jälleen kartellisakot

EU:n komission kilpailuviranomaiset ovat antaneet kuudelle suurelle sähkötekniikkayhtiölle 68 miljoonan euron sakot suurikokoisten muuntajien kauppaa koskevasta kartellista. Sakoista puolet lankeaa kartelliuusija ABB:n maksettavaksi.

ABB valmistaa muuntajia myös Suomessa, mutta ei lainkaan nyt kartellin kohteena olleita isokokoisia muuntajia.

Sveitsiläis-ruotsalainen ABB joutuu maksamaan 67,6 miljoonan euron sakoista tasan puolet eli 33,8 miljoonaa, koska se syyllistyi lyhyen ajan sisällä jo toisen kerran kartellirikkomukseen. Edellisen kerran ABB jäi pari vuotta sitten kiinni osallistumisesta erikoiskytkinten kartelliin. Silloin yhtiötä ei kuitenkaan sakotettu, koska juuri ABB ilmiantoi koko kartellin. Nyt sakotetussa muuntajakartellissa ilmiantajana oli saksalainen Siemens, joka selvisi ilman sakkoja.

-Asiakkaat ja veronmaksajat ovat kärsineet tämän kartellin takia tappioita useita vuosia. Komissio on nyt lopettanut tämän rosvouksen, johon ovat syyllistyneet itse itseään herrasmiehiksi kutsuvat henkilöt, sanoi kilpailukomissaari Neelie Kroes Brysselissä.

Salaisia tapaamisia huippuhotelleissa

Kartellin tutkinta alkoi helmikuussa 2007. Kartellissa olivat mukana ABB:n ja Siemensin lisäksi ranskalainen Areva ja Alstom sekä japanilaiset Hitachi, Fuji ja Toshiba. Esimerkiksi ABB ja Toshiba olivat tehneet keskenään herrasmiessopimuksen, jonka mukaan ne eivät kilpaile muuntajakaupoista Japanissa ja Euroopassa.

Kartellin osapuolet olivat tavanneet toisiaan hienoissa hotelleissa eri puolilla maailmaa pari kertaa vuodessa. Piilotellakseen laittomuuksiaan he olivat sopineet asioista vain suullisesti sekä käyttäneet toisistaa salanimiä.

ABB:n päämajasta Sveitsistä kerrottiin, että yhtiö on tehnyt kirjanpitoonsa nyt saatua sakkoa "ja muita vastaavia eriä" vastaavat varaukset. Sakko kirjataan kuluksi kolmannella vuosineljänneksellä.

Yhtiö aikoo nyt huolella tutustua komission sakotuspäätökseen. Vasta sen jälkeen päätetään, valitetaanko siitä.