Hyppää sisältöön

Brasilialaistuomioistuin kielsi Veracelilta uudet eukalyptusistutukset

Bahian osavaltion tuomioistuin on kieltänyt Stora Enson puoliksi omistamaa Veracelin sellutehdasta tekemästä uusia eukalyptusistutuksia Eunápolisin kunnassa. Stora Enso sanoo, ettei tuomarin päätös vaikuta yhtiön toimintoihin.

Sadoittain maattomia maatyöläisiä osallistui Veracelin vastaiseen mielenosoitukseen Bahian osavaltion Porto Segurossa maaliskuussa 2004. Kuva: Carlos Casaes / EPA

Veracelin vastoinkäymiset Koillis-Brasiliassa jatkuvat. Tuoreimman tuomioistuimen päätöksen mukaan yhtiön on lopetettava uusien istutuksien tekeminen niin pitkäksi aikaa, kunnes Eunápoliksen kuntaan on tehty ympäristövaikutusten arviointi ja maankäyttösuunnitelma.

Sen lisäki oikeus tutkii onko Veracel rikkonut määräyksiä, joiden mukaan korkeintaan 20 prosenttia maa-alasta voi olla puupeltoa. Paikallisen lainsäädännön mukaan vain viidennes maatalous- ja metsätalousmaasta voi olla viljeltyä puupeltoa. Jos Veracelin todetaan ylittäneen sallitut istutusmäärät, yhtiö saattaa jopa joutua purkamaan istutuksiaan.

Stora Enso ei hätkähdä päätöstä. Stora Enson Brasilian toimintojen yhteiskuntasuhdejohtaja Octavio Pontes sanoo, ettei päätös vaikuta Veracelin eikä Stora Enson toimintoihin.

- Olemme jo istuttaneet viidenneksen Eunápoliksen maa-alasta, emmekä siksi aikoneetkaan istuttaa enempää, hän sanoo Sao Paulosta puhelimella.

Lisäksi syyttäjä tutkii 37 000 hehtaarin istutuksia, joiden sanotaan olevan laittomia. Stora Enson mukaan istutukset eivät ole Veracelin.

Paljon paikallista vastustusta

Veracelilla on koko Bahian alueella noin 92 000 hehtaaria eukalyptusistutuksia. Määrä riittää nykyisen sellutehtaan tarpeisiin.

- Jos tehdasta laajennetaan, tarvitsemme uusia istutuksia, sanoo Pontes.

Stora Enso omistaa puolet Veracelin kiistellystä sellutehtaasta Bahian osavaltiossa. Yhtiöllä on ollut monenlaisia vastoinkäymisiä viime aikoina. Brasilian maattomat maatyöläiset ovat toistuvasti vallanneet yhtiön istutuksia.

Veracel on myös tuomittu sademetsän hakkaamisesta miljoonien eurojen sakkoihin. Päätöksen mukaan yhtiön on ennallistettava 47 000 hehtaaria puupeltoja luonnontilaan. Veracel on valittanut tuomiosta.

Stora Enso hankkii maata puupeltoja varten myös Etelä-Brasiliassa Rio Grande do Sulin alueella, ja sielläkin yhtiö on joutunut paikallisen väestön hampaisiin. Maita on toistuvasti vallattu, ja poliisi tutkii yhtiön jakaman vaalirahan laillisuutta.