Hyppää sisältöön

Suomessa voi pian valmistua sirkusmaisteriksi

Sirkusalan koulutusta aiotaan tulevaisuudessa lisätä sirkustoiminnan suosion kasvaessa. Harrastajia on yli 3 000 ja toimintaa järjestetään yli 30 kaupungissa.

Kuva: YLE

- Teatterikorkeakoulussa on jo valmiit suunnitelmat kandidaatin tason koulutuksen aloittamiseksi. Siihen tulisi jatkossa sitten myös maisteriohjelma, sanoo Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tomi Purovaara.

Tällä hetkellä sirkusalan koulutusta tarjotaan yhdessä toisen asteen koulussa ja yhdessä ammattikorkeakoulussa.

- Näkisin, että teatterikorkeakoulun uusi koulutusohjelma toteutuu seuraavan kahden vuoden sisällä. Lopulta voi sitten syntyä vaikka sirkustaiteen tohtoreita, Purovaara pohtii.

Taantuma ei tunnu sirkuksessa

Suomen kansallissirkus, Sirkus Finlandia, keräsi viime vuonna huippumäärän katsojia. Tänä vuonna on mennyt taantumasta huolimatta vielä paremmin.

Sirkus Finlandia on tien päällä seitsemän kuukautta vuodesta. Sen vetäytyessä talviteloille katsojat suuntaavaat teatteritiloissa toimiviin nykysirkuksiin. Sirkustaitelijat esiintyvät paljon myös erilaisissa tilaisuuksissa, kuten pikkujouluissa. Harrastuksena laji on suosittu siksi, että jokainen voi kokea onnistumisia.

- Toisin kuin urheilulajit sirkus ei ole kilpailua muiden kanssa. Siinä on kyse omien tavoitteiden rikkomisesta. Ja jos esimerkiksi omat fyysiset kyvyt eivät riitä, voi alkaa vaikka tekemään taikatemppuja, sanoo Purovaara.

Ulkomaiset sirkukset eivät pärjää Suomessa

Suomea kiertävät sirkukset ovat pääasiassa suomalaisia. Ulkomaisia sirkustaitelijoita nähdään lähinnä kotimaisten sirkusten esityksissä.

- Ulkomaisia yrittäjiä näkee joskus kiertämässä. Ilmasto ja välimatkat kuitenkin ajavat heidät usein pois täältä kun kiertäminen osoittautuu vaikeammaksi kuin Keski-Euroopassa, jossa kyliä on vieri vieressä.

Rankkaa kiertäminen on suomalaisillekin esiintyjille. Sirkus Finlandian taiteilijat ja tavarat liikkuvat lähes 50 vaunun ja auton voimin. Aiemmin sirkuksella oli esiintyjien lapsille oma kouluvaunu, mutta siitä on luovuttu ja lapsien koulunkäynti pitää suunnitella tarkkaan. Finlandian tekemä työ on kuitenkin yksi syy siihen, että alan suosio kasvaa koko ajan.

- Nousutrendi on jatkunut jo viitisen vuotta. Kyllä siihen on varmasti vaikuttanut Finlandian 30 vuoden aikana tekemä hyvä työ, Purovaara toteaa.

.
.