Saksalaisoimittaja Wallraff tekeytyi somalialaiseksi ja joutui syrjityksi

Saksalaisen yhteiskunnan epäkohtia sala-asussa jo vuosikymmenien ajan paljastanut toimittaja Günter Wallraff on kirjoittanut uusimmista kokemuksistaan kirjan ja niistä on tehty myös dokumenttielokuva. Wallraff kiersi Saksaa reilun vuoden ajan somalialaiseksi pukeutuneena ja osoitti todeksi yhteiskunnan rasistisuuden.

Kuva: Harald Schneider / EPA

Günter Wallraff tuli suuren yleisön tietoisuuteen 1960-luvun puolivälissä. Tuolloin hän sukelsi teollisuustyöläisen rooliin ja tarkasteli saksalaisten tehdastyöläisten työolosuhteita. Muuntautumalla tilanteeseen sopivaan roolihahmoon Wallraffin onnistui päästä pintaa syvemmälle, todellisten ongelmien ytimeen.

1980-luvun alussa Wallraff halusi ottaa selvää siitä, kuinka turkkilaiset vierastyöläiset elävät ja työskentelevät uudessa kotimaassaan. Hän pukeutui turkkilaiseksi ”gastarbeiteriksi” ja alkoi käyttää nimeä Ali Levent Sinirioglu.

Hän kiersi kahden vuoden ajan saksalaisia yrityksiä huonosti saksaa puhuvana Alina ja kokosi kokemuksensa lopulta kirjaksi. Ganz unten -kirjansa esipuheessa hän ihmetteli, kuinka vierastyöläiset kestävät jokapäiväisen nöyryytyksen ja hyväksikäytön.

Myös Wallraffin uusimman hankkeen painopisteenä on ulkomaalaisproblematiikka, tällä kertaa rasismi nyky-Saksassa. Hän muuntautui projektiaan varten somalialaiseksi. Tuuheaan peruukkiin ja kuviolliseen paitaan sonnustautunut Wallraff matkusti reilun vuoden ajan Saksaa ristiin rastiin ja hämmästyi avoimesti rehottavasta rasismista.

Onko elokuvassa ylilyöntejä?

Günter Wallraff alias Kwami Ogonno halusi oikeastaan vain tehdä samoja asioita kuin saksalaiset. Hän halusi vuokrata asunnon, liittyä saksanpaimenkoirayhdistykseen ja saada metsästysluvan. Tummaihoisena hän epäonnistui kaikissa yrityksissään. Kun hän tiedusteli metsästyslupaa, viranomaiset jopa uhkasivat häntä poliisilla.

Wallraffin muuntautumista somalialaiseksi on kritisoitu laajasti. Hänen paksua meikkikerrostaan on kutsuttu mauttomaksi, ja Schwarz auf weiß -dokumenttielokuvassa nähtyjä kohtauksia on pidetty epärealistisina.

Saksassa asuvat afrikkalaiset ovat hämmästelleet kohtausta, jossa tummaihoinen Ogonno nousee juopuneista jalkapallofanien täyttämään junaan. Näin uhkarohkean yrityksen voi heidän mielestään tehdä vain, jos meikkikerroksen alla piilee valkoihoinen.