1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tshekki allekirjoitti Lissabonin sopimuksen

Tshekin presidentti Václav Klaus on allekirjoittanut EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen. Klaus allekirjoitti sopimuksen iltapäivällä sen jälkeen, kun Tshekin perustuslakituomioistuin oli todennut, että sopimus on maan perustuslain mukainen.

Kuva: Reuters TV

Klaus sanoi kunnioittavansa tuomioistuimen päätöstä, vaikkei olekaan sen kanssa samaa mieltä.

- En voi olla samaa mieltä päätöksen sisällön kanssa, sillä Lissabonin sopimuksen tultua voimaan Tshekki ei enää ole suvereeni valtio, presidentti Klaus sanoi tiedotustilaisuudessa.

EU:n komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan Lissabonin sopimus voi Tshekin ratifioinnin jälkeen tulla voimaan joulukuussa tai tammikuussa. Tshekki oli viimeinen EU-maa, joka ei ollut vielä allekirjoittanut sopimusta.

Nimityspeli ratkaisuvaiheeseen

Sopimuksen hyväksymisen myötä poistui viimeinen este nimityksille uusiin EU-virkoihin. Lissabonin sopimus luo EU:lle huippukokouksen pysyvän puheenjohtajan eli presidentin viran ja ulkoministerin viran. Nyt EU voi myös nimittää uuden komission.

EU-johtajat pääsivät viime viikolla sopuun Tshekille myönnettävistä poikkeuksista. Presidentti Klaus vaati sopimukseen lisäyksiä siitä, etteivät toisen maailmansodan aikaiset omaisuusjärjestelyt tulisi uudelleen käsiteltäviksi.