Hyppää sisältöön

Krusifiksi-kielto suututtaa Italiassa

Italian puolueet oikealta vasemmalle ovat tuominneet Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen, jonka mukaan krusifiksit kouluissa ja muilla julkisilla paikoilla rikkovat uskonnonvapautta.

Italialaislehti Corriere della Sera toteaa, että tuomioistuin teki pienen ihmeen, synnytti lähes kansallisen yhtenäisyyden kristinuskon symbolin puolustamiseksi.

Oikeistolaisen pääministerin Silvio Berlusconin mukaan päätös on yksi niistä, joka saa epäilemään Euroopan järkeä.

Vasemmistolaisen pääoppositiopuolueen Demokraattisen puolueen johtaja Pierluigi Bersani puolestaan sanoo, että terve järki on joutunut lain uhriksi.

Liberaalinen Arvojen puolue kutsuu niin ikään päätöstä virheelliseksi. Benito Mussolinin pojantytär Alessandra Mussolini syyttää päätöstä yritykseksi pyyhkäistä pois maan kristilliset juuret. Opetusministeri Mariastella Gelmini sanoo, että risti on osa italialaista perinnettä eikä kukaan, ei varsinkaan "ideologinen eurooppalaistuomioistuin" onnistu tuhoamaan maan identiteettiä.

Päätös on saanut laajan tuomion myös katolisen kirkon edustajilta. Vatikaanin mukaan Eurooppa vie pois kaikkein tärkeimmät symbolimme. Saksan piispojen konferenssin mukaan päätös jättää huomiotta sen merkityksen, joka krusifiksilla on yhteiskunnassamme. Puolassa Gdanskin arkkipiispa Slawoj Leszek Glodz sanoo, että tämä on jälleen yksi pyrkimys pyyhkäistä Jumala ihmisten sydämestä.

Corriere della Sera -lehden mukaan päätöksen nostattama tyrmistys ylittää Italiassa poliittiset ja jopa uskonnolliset rajat. Lehden kommentaattori Massimo Franco kuitenkin varoittaa, että tapaus saattaa edistää fundamentalismia katolisen kirkon sisällä.

Krusifiksien poistamista kouluista vaati italialais-suomalainen Soile Lautsi. Ateistiksi itseään kutsuva Lautsi pyysi kahdeksan vuotta sitten lastensa koulua poistamaan ristiinnaulittua Jeesusta esittävät krusifiksit luokkahuoneiden seinältä. Hän vei asian ensin italialaisiin tuomioistuimiin ja vuonna 2006 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Italian hallitus on ilmoittanut valittavansa ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä.