1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Greenpeace pysäytti hakkuut suosademetsässä - myös UPM syytettynä

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ovat pysäyttäneet sellujätti Aprilin hakkuutyömaan Indonesiassa. Greenpeace syyllistää sademetsien hakkuista myös suomalaista UPM-Kymmene-metsäyhtiötä. UPM on lopettamassa yhteistyötään Aprilin kanssa.

Suuri hakkuutyömaa sijaitsee Indonesian Sumatran saarella, Kamparin niemimaalla. Greenpeacen mukaan kyseessä on laiton hakkuualue.

Greenpeacen 50 aktivistin lisäksi hakkuita estämässä on joukko paikallisia asukkaita. Mielenosoittajat ovat tukkineet suoalueen kuivattamiseksi kaivettuja ojia ja sammuttaneet metsäpaloja.

Torstaiaamuna aktivistijoukko pysäytti työkoneet lukitsemalla itsensä niihin kettingeillä. Paikalla oleva suomalaisaktivisti Petteri Pykäläinen kertoo järjestön omassa puhelinhaastattelussa, ettei mielenosoitus luultavasti kuitenkaan kestä kovin kauan. Olosuhteet 40 asteen helteessä ovat hankalat, sillä paikalle on vaikea saada juomavettä.

Greenpeace vaatii Aprilia välittömästi lopettamaan hakkuut alueella, joka on yksi maailman suurimmista hiilivarastoista. Asiantuntijoiden mukaan alueen maaperään on sitoutunut kaksi miljardia tonnia hiiltä. Suosademetsän maaperä on kolme metriä paksu turvekerros, jonka sitoma hiilidioksidi alkaa vapautua, kun metsä poistuu ja maaperä kuivuu.

Greenpeacen mukaan alue on suojeltava välittömästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja alkuperäisväestön aseman parantamiseksi. April hakkaa metsän, jotta alueelle perustettaisiin palmuöljyplantaasi.

UPM lopettamassa yhteistyötä Aprilin kanssa

Greenpeace on jo kauan moittinut suomalaista UPM-Kymmeneä, koska se ostaa sellua Aprililta. Greenpeacen mukaan selluostot olisi lopetettava vastalauseena Aprilin aiheuttamalle metsäkadolle ja ilmastopäästöille.

Johtaja Jussi Penttilä UPM:stä kertoo YLE Uutisille, että yhtiö on jo päättänyt lopettaa ostonsa Aprililta. Päätös tehtiin jo ennen uusinta mielenosoitusta. Tärkein syy ostojen lopettamiselle on se, että yhtiö saa hallintaansa Uruguayssa sijaitsevan tehtaan, jolloin se saa käyttöönsä myös eteläamerikkalaista kuitua. Yhteistyö Aprilin kanssa päättyy lähikuukausina.

Penttilä myöntää, että Aprilin tuottama indonesialainen sellu on lähtöisin herkästä ympäristöstä. UPM on aina pyrkinyt avoimeen kanssakäyntiin ja kuulemaan kaikkia mielipiteitä, hän toteaa.

Penttilä painottaa lisäksi, ettei UPM ole ostanut sademetsäpuuta, vaan plantaaseissa kasvatettua akaasiaa, joka on ollut FSC-kontrolloitua.