Hyppää sisältöön

Vertailu: Suomen ilmastopolitiikka maailman huonoimpia

Suomen ilmastopolitiikka on todettu yhdeksi maailman huonoimmista kansainvälisessä Climate Change Performance Index -vertailussa. 57 teollisuusmaan ja kehittyvän talouden vertailussa Suomen sijoitus oli 45.

Ilmastopolitiikaltaan parhaaksi maaksi nostettiin Ruotsi, mutta sillekin annettiin sijoitukseksi vasta neljäs sija. Vertailun tekijöiden mukaan yksikään maa ei ole sitoutunut ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan niin hyvin, että siitä voisi antaa palkintoa. Ruotsin jälkeen parasta ilmastopolitiikkaa tekivät Saksa ja Ranska.

Huonoimmat maat olivat Saudi-Arabia, Kanada ja Yhdysvallat.

Maat järjestettiin kolmen eri tunnusluvun avulla. Tärkein mittari oli maan ilmastopäästöjen määrän muuttuminen. Tämä arvo vaikutti lopputulokseen 50 prosentin painoarvolla. 30 prosenttia vaikutti päästöjen kokonaismäärä ja arvio harjoitetusta ilmastopolitiikasta 20 prosenttia.

Suomea moititaan erityisesti päästömäärän kehityksestä. Arvion tekijöiden mukaan Suomi on onnistunut päästöjen hillinnässä huonosti. Suomen ongelma johtunee suurelta osin raskaasta teollisuudesta, joka aiheuttaa paljon energian kulutusta ja siten päästöjä. Toisaalta Suomen ilmastopolitiikkakaan ei saa korkeaa arvosanaa.

EU:n ilmastopolitiikan jarruttajat, Italia ja Puola, sijoittuvat nyt Suomea paremmin, mutta niiden uskotaan putoavan seuraavassa vertailussa. Meksiko, Etelä-Afrikka ja Kiina saavat kehuja ilmastopolitiikan tehostumisesta, joka tosin varsinkaan Kiinassa ei ole vielä tuottanut varsinaista tulosta.

Ympäristöjärjestöt Germanwatch ja Climate Action Network Europe tekivät nyt vuosittaisen ilmastopolitiikkavertailunsa neljännen kerran. Vertailussa mukana olevat maat aiheuttavat yli 90 prosenttia kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

.
.