Hyppää sisältöön

Tanskalta kompromissiehdotus ilmastosopimuksesta

Kööpenhaminan ilmastokokouksen isännät esittävät jo nyt kompromissia kokouksen lopputulemaksi. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ehdottaa, että Kööpenhaminassa tehtäisiin ensi kuussa vain poliittinen päätös kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä. Laillisesti sitova sopimus voisi tanskalaisten mukaan astua voimaan vuoden 2010 lopulla.

Kuva: TV2

Kööpenhaminassa pidetään parhaillaan valmistelevaa kokousta, jossa on edustajia 40 maasta. Kokouksen ääneen lausumattomana teemana on, kuinka estää vuosia odotetun huippukokouksen epäonnistuminen.

Tähän saakka ilmastonmuutoksesta puhuttaessa avainsanana on ollut Kööpenhamina, mutta Tanskan ympäristöministeri Connie Hedegaard puhui nyt jo "Meksikosta." Siellä kun järjestetään ilmastomuutoksiin keskittyvä uusi huippukokous joulukuussa 2010.

Samalla Hedegaard toppuutteli odottamasta liikoja edes sieltä.

- Meksiko voisi olla aikataulullisesti realistinen tavoite, mutta kaikki riippuu siitä, kuinka pitkälle osapuolet ovat valmiita menemään kiistakysymyksissä, Hedegaard sanoi.

Obama kannattaa

Tanskan esittämä kompromissi on 5-8 -sivuinen poliittinen sopimus. Kööpenhaminan huippukokouksessa pyrittäisiin lyömään lukkoon ajankohta, jolloin sitova sopimus allekirjoitetaan.

Tarkkailijoiden mukaan Yhdysvallat tukee Tanskan ehdotusta. Kiina ilmoitti "tutkivansa" sitä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon jyrisi osapuolia yrittämään enemmän. Hän kuitenkin muotoili sanansa niin, että ne voidaan tulkita myös kompromissin tukemiseksi.

- Ensi kuussa Kööpenhaminassa pitää saada aikaiseksi kattava sopimus, joka luo vakaan perustan laillisesti sitovalle sopimukselle ilmastonmuutoksesta, Ban sanoi.

Ilmastosopu on elintärkeä nälänhädän vastaisessa taistelussa, sillä muutoksilla on merkittävät vaikutukset köyhien maiden maanviljelylle, YK:n ruokakonferenssissa puhunut Ban Ki-moon muistutti.

.
.