Hyppää sisältöön

Lääkkeet Suomelle yhä tärkeämpää kauppatavaraa

Lääkkeet ovat kasvattaneet huomattavasti osuuttaan Suomen Venäjän-viennistä. Kasvu johtuu siitä, ettei lääkevienti ole romahtanut muun viennin tavoin.

Maailmanlaajuinen taantuma on kurittanut Suomen Venäjälle suuntaantuvaa vientiä jo niin paljon, että lääkkeet ovat nousseet kolmanneksi suurimmaksi vientituotteeksi.

Lääkkeitä enemmän Suomen suurimpaan vientikohteeseen viedään ainoastaan paperi- ja pahviteollisuuden tuotteita sekä moottoriajoneuvoja, mutta niiden vienti on vähentynyt hurjasti vuoden takaiseen verrattuna.

Paperi- ja pahviteollisuuden tuotteiden vienti putosi tammi-elokuussa viime vuotiseen verrattuna 32 prosenttia ja moottoriajoneuvojen vienti peräti 79 prosenttia.

Vielä tammi-elokuussa 2008 lääkkeet muodostivat itänaapurin viennistä vain noin 3 prosentin osuuden. Silloin lääkkeitä vietiin Venäjälle 163 miljoonan euron arvosta. Tämän vuoden tammi-elokuussa lääkkeitä on kaupattu 216 miljoonan arvosta ja vientiosuus on noussut jo runsaaseen kahdeksaan prosenttiin.

Lääkevalmistajien edunvalvojassa Lääketeollisuudessa lääkkeiden vientiosuuden suhteellinen kasvu ei aiheuta suuria riemunkiljahduksia.

- Minusta on ikävää, että Suomen vienti on romahtanut. Olisi tietenkin täysin eri asia, jos lääkkeiden vientimäärät olisivat kasvaneet huomattavan paljon, mutta toisten epäonni ei ole mikään ylpeyden aihe, Lääketeollisuuden edunvalvonnan johtaja Sirpa Rinta sanoo.

Kasvua selittää ulkomaisten lääkkeiden jälleenmyynnin lisääntyminen

Rinnan mukaan lääketeollisuus ei ole kovin suhdanneherkkä ala, sillä ihmiset tarvitsevat lääkkeitä taloudellisista olosuhteista riippumatta.

- Tämä nähtiin jo viime laman aikaan, sillä lääkkeiden vienti kesti sen varsin hyvin, Rinta toteaa.

Toinen syy Venäjälle suuntaavan lääkeviennin nousuvireeseen löytyy Rinnan mukaan ulkomailta Suomeen tulevien lääkkeiden jälleenkaupasta.

- Todennäköistä on se, että lääkkeiden jälleenvienti on ollut tänä vuonna jostain syystä hieman aiempaa vilkkaampaa. Suomalaisen lääketeollisuuden vienti on ollut tänä vuonna ja jo pidempään varsin tasaista, Rinta sanoo.

Venäjälle kaupataan erityisesti perinteistä apteekkitavaraa

Tullin tilastojen mukaan itänaapuriin kulkee erityisesti itsehoitolääkkeitä ja muuta perinteistä apteekeista ilman reseptiä saatavilla olevaa lääkemateriaalia.

- Tämän vuoden aikana kolme neljäsosaa kaikesta lääkeviennistä on ollut tavallista apteekin käsikauppatavaraa: särkylääkkeitä, flunssalääkkeitä ja vastaavia. Loput ovat sitten hormoonivalmisteita, rokotteita ja vastaavia tuotteita, kertoo tulliylitarkastaja Matti Heiniemi.

Tullin mukaan lääketeollisuuden vientimenestys ei rajoitu pelkästään Venäjään.

- Lääkkeiden vienti on noussut viime vuotisesta kymmennyksellä ja Venäjän kohdalla kasvua on ollut noin kolmanneksen verran. On kuitenkin yleinen ilmiö, että lääkevienti menestyy Suomen vientisektoreista ehkä parhaiten, Heiniemi kertoo.

.
.