Hyppää sisältöön

Suomen viinankulutus nousi Pohjoismaiden ykköseksi

Suomessa kulutettiin viime vuonna enemmän alkoholia kuin missään muussa Pohjoismaassa. Tähän mennessä tanskalaiset ovat olleet tilaston ykkösenä, mutta nyt Suomi on noussut kokonaiskulutuslukujen kärkeen. Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja muiden pohjoismaisten tilastoviranomaisten lukemiin.

Kuva: Yle

Suomessa kulutettiin viime vuonna sataprosenttista alkoholia 12,5 litraa jokaista yli 15-vuotiasta asukasta kohti. Luvussa on mukana tilastoitu ja tilastoimaton kulutus.

Perinteisesti Tanskassa on kulutettu alkoholia pohjoismaiden eniten, mutta nyt siellä oli vastaava kulutus 11,7 litraa. Muissa Pohjoismaissa vastaava lukema on 6,8-7,5 litraa.

Tilastoitu alkoholin kulutus oli Suomessa 10,3 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista yli 15-vuotiasta kohti. Tanskassa vastaava lukema on 10,7 litraa.

Väkeviä alkoholijuomia meillä kulutettiin viime vuonna sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 2,7 litraa jokaista 15-vuotiasta asukasta kohti. Muissa Pohjoismaissa vastaava lukema oli 1,1 ja 1,7 litran välillä. Suomessa väkevien viinojen osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on 26 prosenttia, kun se muissa Pohjoismaissa on alle 20 prosenttia.

Alkoholin käytön lisäksi Suomessa on eniten alkoholiperäisiä terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja. Etenkin viinaan liittyvät kuolemat ja myrkytykset ovat Suomessa muita Pohjoismaita yleisempiä.

Pohjoismainen alkoholitilasto kootaan vuosittain yhteistyössä eri pohjoismaiden kesken.

.
.