Hyppää sisältöön

Netistä vaikea löytää virallisia sikainfluenssaohjeita

Sikainfluenssasta huolestuneet ihmiset etsivät tietoa oireista ja hoitokeinoista internetin avulla. Lauantaina tarkastettavan väitöskirjan mukaan tieto on kuitenkin sirpaleista ja virallisten ohjeiden löytäminen vaikeaa.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Kun hakee netistä tietoa vaikkapa sikainfluenssasta, törmää monenkirjavaan joukkoon linkkejä eri sivustoille. Harvemmin kuitenkaan tiedon alkulähteille eli ministeriön, sairaanhoitopiirien tai terveyskeskusten tiedon pariin.

Hakusana ohjaa useimmiten kaupallisten toimijoiden sivuille. Tutkija, filosofian lisensiaatti Merja Drake pitää tilannetta ongelmallisena, koska hyvä tieto ei tule esiin.

- Jos esimerkiksi hakee hakusanalla "sikainfluenssa", ensimmäisenä näyttää ponnahtavan sikainfluenssa.fi-sivusto, joka on ihan kaupallisen tahon tuottama sivusto, jossa ei viranomaistietoa ole mukana, Drake sanoo.

Kenen tehtävänä oikean tiedon tuottaminen olisi?

- Se on hyvä kysymys. Väitöskirjassani ei anneta suoraa vastausta, koska se on rakenteista kiinni. Se on ihan yhteiskunnallisen päätöksenteon paikka, että kenen tehtävä se on ja millä lailla se organisoidaan, Drake sanoo.

Drake pitää sikainfluessaviestinnän perimmäisenä ongelmana terveydenhuollon rakenteita ja vastuunjakoa. Terveydenhuollon organisaatioissa keskitytään mieluummin ydinosaamiseen eli terveyden- ja sairauden hoitoon. Myös resurssit ovat vaihtelevia.

Ei haluta wikipedia-diagnooseja

Potilaat etsivät Draken mukaan tietoa sairauksista heti ensioireiden ilmaannuttua, eivät vasta saatuaan diagnoosin. Ihan kaikkea terveystietoa ei edes haluta julkisiin portaaleihin, sillä tarkoitus ei ole, että potilas marssii lääkäriin hakemaan reseptiä itse laaditun wikipedia-diagnoosinsa kanssa.

Lääkäri on edelleen potilaan ensisijainen tietolähde. Keskusteleva sivusto, jossa terveydenhuollon asiantuntija vastaisi ihmisten kysymyksiin, voisi Draken mukaan kuitenkin pienentää terveydenhuollon jonoja. Siihen asti on otettava perinteinen keino käyttöön eli mennä lääkärin pakeille.