Hyppää sisältöön

Lasten lorukulttuurin uudistajat saivat valtionpalkinnon

Kirjailija Hannele Huovi ja musiikkikasvattaja Soili Perkiö ovat saaneet lastenkulttuurin tämänvuotiset valtionpalkinnot. Samalla myönnettiin Lapsenpäivä-palkinnot Loimaan teatterille ja Oulun lasten ja nuorten kaupunkikokoukselle.

Hannele Huovi ja Soile Perkiö palkittiin uraauurtavasta työstä lapsiperheiden loru-, laulu- ja leikkiperinteen uudistamisessa ja vaalimisessa. Heidät tunnetaan myös aapisten, lastenkirjojen, musiikin oppikirjojen ja muun oppimateriaalin tekijöinä.

Taiteen keskustoimikunta kiittää Huovia ja Perkiötä heitä lapsiperheiden rauhoittamisesta nauttimaan sävelten ja kielen magiasta yhdessä, koko keholla ja kaikilla aisteilla.

Palkintoperusteluiden mukaan heidän runonsa ja musiikkinsa opettavat hektisessä hälyssä ja epävarmuudessa elävää nykylasta kuuntelemaan ja arvostamaan myös hiljaisuutta, pieniä sanoja ja sävelen helähdyksiä.

Hannele Huovi muistottaa, ettei lasten kulttuurin tarvitse olla erikoiselämyksiä, vaan lapset pitävät ihan tavallisesta kulttuurista, kuten juttelemisesta, kirjojen lukemisesta ja laulamisesta yhdessä.

- Olen tehnyt runoja siitä kuinka mennään metrolla mummolaan, sellaiseen körökörö kirkkoon -tyylillä. Omassa ajassa kiinni oleminen on osa uudistamista, Huovi sanoo.

Perkiö puolestaan kertoo, että tässä ajassa ominaista on vauvoille suunnattu kulttuuri. - Vauvoille on teatteria, matineoita ja sanataidetta, musiikkia ja musiikkiryhmiä, Perkiö selvittää tarjonnan laajuutta.

Lastenpäivä-palkinnot osallistumiseen kannustaneille

Lapsenpäivä-palkinnon saajia kiitetään YK:n lapsen oikeuksien juhlavuoden ydinteesien korostamisesta. Niitä ovat oikeus hyvään elämään, oikeus olla lapsi kyllin pitkään ja oikeus saada äänensä kuuluviin päätöksenteossa.

Loimaan teatterissa on yhdistetty ammattimaisella tavalla ja lasten ehdoilla teatteri, taidekasvatus ja sosiaalityö, eikä siellä ole kaihdettu vaikeitakaan yhteiskunnallisia ja sosiaalisia kysymyksiä, palkintoperusteissa kiitetään. Palkitsemiseen vaikutti myös se, että teatterissa on erityisesti painotettu lasten ja nuorten omaa tekemistä näyttelemisestä ja ohjaamisesta lipunmyyntiin ja kanttiininpitoon.

Oulun kaupungin lasten ja nuorten kaupunkikokous puolestaan sai palkintonsa uudenlaisena nuorisovaikuttamisen tapana. Eri puolilla Oulua toimii nuorisotyöntekijän ohjaamina nuoriso- ja lapsiryhmiä, joissa on edustus jokaisesta ala- ja yläkoulusta, lukiosta ja nuorisotalosta. Kukin näistä 11 ryhmästä lähetti edustajansa kaupunkikokoukseen, jossa he pääsivät vaikuttamaan muun muassa kouluruokailuun, terveydenhuoltoon ja joukkoliikenteeseen nuorten ja lasten näkökulmasta.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnot ovat arvoltaan 15 000 euroa ja Lapsenpäivä-palkinnot 8 500 euroa. Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin jakoi palkinnot perjantaina.