1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia Juniorilla palkittu Minä ja Muro on koulutytön selviytymistarina

Tämänvuotisen Finlandia Junior -lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ovat saaneet paimiolaissyntyinen Mari Kujanpää ja Aino-Maija Metsola kirjastaan Minä ja Muro. Kirja on selvitymistarina surullisesta koulutytöstä, jolle koulu ja koti ovat kovia ja turvattomia paikkoja.

Mari Kujanpää Kuva: Otava

Ehdokkaita oli kuusi, joista voittajan valitsi viittomakielinen rap-artisti Signmark eli Marko Vuoriheimo. Hän kehui kaikkia ehdokkaita ainutlaatuisen upeiksi ja valintaa vaikeaksi. Ehdokaskirjoja lukiessaan hän alkoi toivoa, että Finlandia Junior -palkintoja myönnettäisiin kaksi, toinen lasten- ja toinen nuortenkirjalle.

Voittajaksi valitsemastaan Mari Kujanpään kirjoittamasta ja Aino-Maija Metsolan kuvittamasta Minä ja Muro -kirjasta Signmark sanoo, että moni lapsi kokee tänä päivänä samaa kuin kirjan päähenkilö Lauha ja voi samastua häneen.

Signmarkin mukaan Lauha toimii hyvänä roolimallina, ja häneltä saa hyviä vinkkejä muun muassa siitä, miten harrastusten kautta voi löytää ystäviä. Aikuisia kirja muistuttaa lapsen kuuntelemisen merkityksestä.

Metsolan kuvat puolestaan tasapainottavat tekstiä ja antavat aikaa miettiä omaa tilannetta, ennen kuin jatkaa kirjan lukemista, Signmark perustelee valintaansa.

Finlandia Junior -palkinto on Suomen Kirjasäätiön vuonna 1997 perustama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Kujanpää oli kuin unessa

Arvostetun palkinnon noutaminen oli Mari Kujanpäälle kuin unikokemus.

- Se oli sellainen ihana haaveuni, jota vain harvoin näkee, ja josta ikävästi usein herää kylmään todellisuuteen, Kujanpää kuvailee.

Hän valitsi kirjan teemakseen yksinäisyyden, koska hänen mielestään siihen piti tarttua.

- Siksi oikeastaan aihe valitsi minut, enkä minä aihetta.

Kirjan päähenkilön Lauhan persoona lähti syntymään nimestä.

- Nimeksi piti saa vaisu nimi. Sellainen pehmeä nimi, jonka helposti saattaa unohtaa. Selailin nimipäiväkalenteria ja Lauha tuntui hyvältä. Lauhan persoona syntyi monin tavoin, mielikuvitustakin käytin, Kujanpää paljastaa.