Hyppää sisältöön

Vastasyntynyt poimii sanoja ja oppii kieltä nukkuessaan

Vauva pystyy jo vastasyntyneenä poimimaan nukkuessaan sanoja, tuore tutkimus paljastaa. Tähän asti on luultu, että kielen oppiminen alkaa myöhemmin. Puheen oppimista edesauttavat tilastolliset säännönmukaisuudet, ja jo vastasyntyneet saavat niistä kiinni. Tutkimustulos on laatuaan ensimmäinen koko maailmassa.

Kuva: YLE / Tuula Nyberg

Oppimista on mitattu aivokuoriaktivaatiosta magnetoenkefalografialla eli kiinnittämällä päähän elektrodeja, jotka mittavat aivojen sähköistä toimintaa ihon läpi.

Tutkija, diplomi-insinööri ja lääketieteen ylioppilas Tuomas Teinosen väitöstutkimuksen toisen päätelmän mukaan nähty puhe edistää suuresti puheen - etenkin konsonanttien - oppimista ensimmäisen elinvuoden aikana. Tätä on testattu laittamalla kuusikuukautisia vauvoja kuvaruudun eteen.

Teinonen kertoi YLE Uutisille, että kokeisiin osallistui kaksi vauvaryhmää. Toiseen kuului vastasyntyneitä Helsingin Naistenklinikalla ja toiseen viiden ja kuuden kuukauden ikäisiä lontoolaisvauvoja.

Lontoossa lapset jaettiin kahteen ryhmään, ja toiselle näytettiin videota, jossa puhe sisälsi vihjeen kahdesta erilaisesta tavuryhmästä. Toisen katselijaryhmän näkemässä videossa puhe pysyi koko ajan samanlaisena. Kuultu puhe oli molemmille ryhmille samanlaista. Ryhmien oppimistulokset olivat erilaiset, toteaa tutkija Teinonen.

Tutkimus tehtiin sekä Helsingin että Lontoon yliopistossa.

.
.