Hyppää sisältöön

Vaikea kieli syrjäyttää kansan päätöksenteosta

Poliitikkojen ja virkamiesten kankea kieli jättää kansalaiset sivuun yhteiskunnallisesta päätöksenteosta. Kielen asiantuntija sanoo, että pahimmillaan epäselvä hallintokieli syrjäyttää ihmiset ja demokratian tarkoituksella.

Monelle suomalaiselle virallinen virkamieskieli on yhtä hepreaa.

- Ei sano minulle mitään. Kyllä se aika epämääräistä on. Täytyy olla ihan asiantuntija, että sitä ymmärtää, sanoo Turun torilla liikkunut mies tarkastellessaan valtuuston talousarvion lauseita veroprosentin nostosta sekä ministereiden ja muiden päättäjien puheita.

Hallintovirkamiehet ja poliitikot puhuvatkin usein rahoistamme ja meitä koskevista päätöksistä pönöttyneellä, välinpitämättömällä ja vaikeita asiasanoja vilisevällä kielellä. Vieraiksi jäävät esimerkiksi talousarvioiden lauseet, vaikka päätökset vaikuttavat välittömästi ihmisten arkiseen elämään. Asioista ei pääse keskustelemaan, kun munkkilatinasta ei ymmärrä mitään.

Valtaa voi pantata kielen avulla

Turun yliopiston suomen kielen professori Kaisa Häkkinen on huolestunut demokratian toteutumisesta. Kehno kieli jättää kansalaisen syrjään - jopa tarkoituksella.

- Se on monta kertaa ihan tarkoituksellista sivuuttamista, koska kielenkäyttö on vallankäytön yksi hyvin tärkeä muoto. Jos käytetään sellaista kieltä, jota kansa ei ymmärrä, niin sitten päättäjillä, kielenkäyttäjillä on itse vapaus tulkita, mitä se tarkoittaa. Sillä tavalla voi tietysti pitää valtaa itsellään, kun ei kerro kaikkea selvin sanoin, Häkkinen sanoo.

Hyvää kieltä on vaadittava

Myös korkeimman oikeuden jäsen, oikeusneuvos Lauri Lehtimaja on julkisuudessa kauhistellut hallinnonkieliin oleellisesti kuuluvan lakikielen kriisiä. Tuomarit joutuvat lakeja usein tulkitessaan hakemaan apua vieraskielisistä teksteistä, koska EU-kielen käännökset ovat käsittämättömiä.

Turun yliopiston professori Kaisa Häkkinen usuttaakin ihmisiä vaatimaan palveluja ja tietoa ymmärrettävällä kielellä.

- Kyllä kansalaisten täytyy oppia vaatimaan. Nykyään osataan vaatia palvelua monilla aloilla. Osataan vaatia palvelua ravintoloissa, autokatsastuksessa ja muualla. Kyllä kielenkin alueella täytyy vaatia palvelua, Häkkinen rohkaisee.

Asia olisi esitettävä sillä tavalla, että tavallinen ihminen ymmärtää sen.

- Aina ei saa ajatella sillä lailla, että jos en nyt ymmärrä tuota asiaa, niin vika on minussa. Että minä olen niin tyhmä, etten ymmärrä. Pitäisi ajatella niin, että se, joka esittää asian huonosti, saa tehtäväkseen esittää sen niin, että minä tavallinen, järkevä, keskinkertainen ihminen ymmärrän sen, sanoo Häkkinen.

.
.