Hyppää sisältöön

Harrastaja kuvasi maailman pohjoisimmat yläsalamat

Pieksämäkeläinen tähtiharrastaja Timo Kantola on onnistunut ottamaan Suomen ensimmäiset kuvat ns. yläsalamoista. Samalla Kantolan kuvaamat salamat ovat maailman pohjoisimmat havainnot yläsalamoista. Kuvat julkaistaan Tähdet ja avaruus -lehdessä tänään maanantaina.

Kuva: Timo Kantola, Ismo Luukkonen/Tähdet ja avaruus

Timo Kantolan kuvaamat yläsalamat ovat ilmakehän ja avaruuden rajalla jopa sadan kilometrin korkeudella esiintyviä salamia.

Ukkospilvien yläpuolella olevien yläsalamoiden olemassaolo vahvistettiin vasta vuonna 1989 Yhdysvalloissa.

Yläsalamat syntyvät suurimpien ukkospilvien salamoinnin seurauksena, kun sähkövaraus muuttuu suurella alueella äkillisesti. Yläsalamia on 10-100 kilometrin korkeudella ja ne jakautuvat useisiin eri tyyppeihin. Yläsalama voi olla punainen keijusalama tai rengasmainen kajosalama tai ukkospilvestä ylöspäin lähtevä viuhkasalama.

Tavalliset salamat ovat yleensä alle kymmenen kilometrin korkeudessa välähteleviä salamia. Tavalliset ukkoset aiheuttavat ukkosen jyrinän.

Timo Kantola onnistui automaattikameransa avulla kuvaamaan yläsalamat yöllä 9. lokakuuta. Kuvien saalis paljastui vasta seuraavana päivänä, kun hän kävi kuvat läpi. Kuvat vahvistettiin harvinaisiksi kuviksi keiju- ja kajosalamoista suomalaisten ja ulkomaisten salamatutkijoiden ja Ursan tulipallotyöryhmän yhteistyöllä.

Ursan tulipallotyöryhmään kuuluvan Timo Kantolan automaattikamerat ovat ottaneet 3,5 vuoden aikana 2,8 miljardia videokuvaa, joten kahdesta kuvasta löydetyt salamat ovat hyvin vaikea kohde kuvata.